Börtönbüntetésre ítélték Kínában a kanadai vállalkozót, akit pár nappal a Huawei vezetőjének kanadai letartóztatása után vettek őrizetbe

2021. augusztus 11. – 06:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kémkedés miatt bűnösnek mondták ki és tizenegy év börtönre ítélték Michael Spavor kanadai üzletembert Kínában. Az északkelet-kínai Tantung bíróság a börtönbüntetés mellett 50 ezer jüan (2,3 millió forint) értékű vagyonelkobzásra ítélte Spavort kémkedés és államtitkok külföldre szivárogtatása vádjával.

Michael Spavort és a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig korábbi diplomatát 2018 végén vették őrizetbe Kínában.

Ez pár nappal azután történt, hogy Meng Van-csout, a Huawei pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát amerikai kérésre elfogták Vancouverben, ahol azóta is házi őrizetben tartják fogva. Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. Az óriásvállalat tagadja a vádakat, Kína pedig azt szeretné elérni, hogy Kanada adja át a kínai állampolgárt, és ne kerüljön bíróság elé az USA-ban.

A két ügyet Kanadában és a világ nagy részén összekapcsolták, azzal vádolják Kínát, hogy „túszdiplomáciát” folytat.

Kína korábban már arra figyelmeztette a kanadai kormányt, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedik szabadon a Huawei alapítójának lányát.

A Guardian cikke szerint szerdán több tucat ország diplomatája gyűlt össze Kanada pekingi nagykövetségén, hogy meghallgassa az ítéletet Spavor ügyében. A kanadai üzletembernek ugyan van lehetősége fellebbezni, de nem valószínű, hogy bármit is változna a döntés.

Frissítés 8:30-kor: Justin Trudeau elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezte az ítéletet. A kanadai miniszterelnök közleményében azt írta, nem volt transzparens az igazságügyi eljárás, és Spavor fogva tartása a nemzetközi jog által támasztott legalapvetőbb követelményeknek sem felelt meg.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége is elítélően nyilatkozott a döntésről – írja az MTI. Felszólították Pekinget, hogy haladéktalanul engedje szabadon Spavort és Michael Kovrig diplomatát is. A nagykövetség szerint Kína embereket használna eszközként ahhoz, hogy kedvezőbb pozíciót alkudjon ki.

Kedden elutasította a kínai bíróság egy másik kanadai állampolgár, Robert Lloyd Schellenberg fellebbezését is, akit kábítószer-csempészet vádjával ítéltek halálra, szintén röviddel a Huawei vezetőjének kanadai letartóztatása után.

Kanada pekingi nagykövete Schellenberg ítélethirdetésén is részt vett, majd az újságíróknak nyilatkozva elsődleges feladataként jelölte meg Spavor és Kovrig szabadon engedésének elérését, valamint annak kieszközlését, hogy Schellenberg kegyelmet kapjon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!