Marburgvírus-fertőzés miatt halt meg egy beteg Nyugat-Afrikában

2021. augusztus 10. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marburgvírus-fertőzés miatt meghalt egy ember Guineában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A marburgvírus sokban hasonlít az ebolára, és legvalószínűbb terjesztői szintén a denevérek lehetnek. Nyugat-Afrikában most először diagnosztizálták a fertőzést.

Az MTI beszámolója alapján alig két hónappal a legutóbbi ebolajárvány vége után mutatták ki az erősen fertőző marburgvírust Guineában, a déli Guéckedou prefektúrában egy időközben meghalt beteg szervezetében. Az első vizsgálatokat a Pasteur egészségügyi intézet végezte el Szenegál fővárosában, Dakarban. A beteggel kapcsolatba került személyek után keresést indítottak.

A marburgvírus megfékezését nagyban hátráltatja, hogy Guinea párhuzamosan küzd a koronavírus-járvánnyal is. „Meg kell fékezni a marburgvírust, mielőtt messze és távol elterjedne” – jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója.

A marburgvírus testnedvekkel terjed, a betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel jár. A WHO szerint egyelőre nincsen engedélyeztetett antivirális gyógyszer vagy oltás a marburgvírus ellen.

1967 óta a marburgvírus tizenkét nagyobb kitörését jegyezték fel Afrika déli, illetve keleti részein, de a mostani az első eset, hogy a kontinens nyugati részén is megjelent a vírus. A WHO szerint a halálozási arány az eddigi járványok során 24 és 88 százalék között ingadozott, a vírustörzs és a járványügyi intézkedések függvényében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!