8 éves gyereket vádoltak meg istenkáromlással Pakisztánban egy könyvtári vizelésért, akár halálra is ítélhetik

2021. augusztus 9. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nyolcéves fiú lett a legfiatalabb ember, akit valaha istenkáromlással vádoltak meg Pakisztánban, közölte a Guardian. A hindu fiú egy vallási könyveket is őrző iskolai könyvtárban vizelt egy szőnyegre, akár halálbüntetést is kaphat érte.

A gyerek jelenleg rendőrségi védőőrizetben van, a családja bujkál, a történet helyszínén pedig a kisebbségi hindu közösség több családja is elhagyta otthonát, mert miután a fiút óvadék fejében szabadon engedték, feldühödött muszlimok támadtak meg egy hindu templomot. A templomtámadás miatt 20 embert letartóztattak. A kerületbe a hadsereget is kivezényelték, hogy tartson rendet.

A Guardiannak a fiú családja azt mondta, a fiú nem is érti, mi az az istenkáromlás, és hamisan vádolják őt. Nem érti azt sem, mi a bűne, és miért volt egy hétig börtönben. A fiú vád alá helyezése a jogvédőket is meglepte, azt állítják, ilyenre még nem volt példa. Volt, aki szerint a támadások egy új hinduüldözési hullámot jeleznek.

A Guardian megjegyzi, hogy az istenkáromlási jogszabályokat aránytalan módon alkalmazzák a vallási kisebbségek ellen Pakisztánban, és bár kivégzések nem voltak azóta, mióta ez elvileg lehetséges lenne, azaz 1986 óta, az többször előfordult, hogy a gyanúsítottakat önbíráskodók támadták, vagy akár ölték meg.

A kormány ígéretet tett arra, hogy a megrongált hindu templomot helyreállítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!