Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaországban

2021. augusztus 9. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén, Vendée megyében hétfőn – írta Twitter-oldalán Gérald Darmanin francia belügyminiszter, aki támogatásáról biztosította a franciaországi katolikus közösségeket.

Egy, a nyomozáshoz közel álló forrás írta meg, hogy a gyilkosságot elkövető férfi feladta magát a mortagne-sur-sevre-i csendőrségen. A forrás szerint az elkövetőnek köze lehetett a nantes-i katedrális tavaly júliusi tűzesetéhez is, emiatt a férfi igazságügyi megfigyelés alatt állt – írja a France 24.

A forrás szerint a meggyilkolt 60 éves pap több hónapon át fogadta a templomában a gyilkost. Az Emmanuel A. néven emlegetett, ruandai származású férfi beismerte, hogy ő áll a nantes-i katedrális 2020. július 18-i felgyújtása mögött.

A nantes-i tűzvész 15 hónappal a párizsi Notre-Dame-székesegyház leégése után rázta meg Franciaországot. Bár a tűzoltóknak mindössze két óra alatt sikerült megfékezniük a nantes-i tüzet és megmenteniük a katedrális főépületét, a híres, 1621-ben készült orgona, ami még a francia forradalmat és a második világháborús bombázásokat is túlélte, megsemmisült.

Az orgona mellett több felbecsülhetetlen értékű műtárgy és festmény is odaveszett, köztük Jean-Hippolyte Flandrin 19. századi művész egyik alkotása, ahogy a 16. századból származó festett üvegablakok is. A helyreállítási munkálatok azóta is tartanak.

A belügyminisztert 17:30-ra várták a gyilkosság helyszínére, a Cholet-től 15 kilométerre délre fekvő Saint-Laurent-sur-Sèvre városába.

Frissítés: Yannick Le Goater, a Vendée megyei La Roche-sur-Yon község ügyésze elmondta, a rendőrség a pap holttestére egy szobában talált rá, amelyhez a gyanúsított adott nekik kulcsot. Le Goater szerint a nyomozás jelenlegi állása szerint nincs terrorista indítékra utaló jel. A gyanúsítottat a katedrális felgyújtása után május végéig őrizetben tartották, majd igazságügyi felügyelet mellett szabadon engedték, és elhelyezték az apátságban. Miután a férfi arról beszélt, hogy távozni akar, egy pszichiátriai osztályra szállították, ahol július végéig maradt.

A szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Gyűlés elnöke, Marine Le Pen a Twitteren egyből reagált a gyilkosság hírére, és a francia kormány bevándorláspolitikáját kritizálta. „Franciaországban lehet valaki illegális bevándorló, felgyújthatja a nantes-i katedrálist, de sosem toloncolják ki, és később még egy papot is meggyilkolhat. Ami az országunkban történik, az példátlanul súlyos: az állam és Gérald Darmanin teljes kudarcot vallott” – írta.

A belügyminiszter azonnal válaszolt Le Pen Twitter-bejegyzésére. „Ezt a külföldi állampolgárt a kitoloncolási végzés ellenére sem lehetett kitoloncolni, amíg nem szüntették meg az igazságügyi megfigyelését” – írta Darmanin, aki szerint Le Pen a tények ismerete nélkül vádaskodik, ahelyett, hogy együttérzését fejezné ki.

Bruno Retailleau, Vendée megye republikánus szenátora a Twitter-oldalán osztott meg egy fotót a meggyilkolt papról, Olivier Maire-ről. Nem sokkal később a rennes-i egyházmegye püspöki megbízottja is megerősítette, hogy valóban ő az áldozat – írja a Le Parisien.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!