Az éjszaka közepén támadt filmesekre egy jegesmedve Grönlandon

2021. augusztus 3. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Dokumentumfilmesekre támadt egy jegesmedve Grönlandon. Az állatot a hatóságok „problémásnak” nyilvánították, ami azt jelenti, hogy bárki lelőheti, ha még egyszer emberre támad – közölte kedden a dán hadsereg.

A jegesmedve hétfő hajnalban törte be egy kutatóállomás ablakát Grönland északkeleti részén, 400 méterre a daneborgi dán katonai bázistól. Az épületben három dokumentumfilmes aludt, és az éjszaka közepén arra riadtak fel, hogy a medve betört egy ablakot, és berontott a szobájukba. „A jegesmedve rávetette magát az egyik férfira, majd beleharapott a bal karjába. A kollégái egy riasztópisztollyal kergették el az állatot. A megharapott férfi orvosi ellátásra szorult, ezért előbb a katonai állomás klinikájára, majd az izlandi Akureyribe szállították további kezelésre” – írta Facebook-oldalán a dán hadsereg helyi egysége, az Arktiszi Parancsnokság (Arktisk Kommando).

A jegesmedve hétfő délután, majd kedden hajnalban is visszatért a kutatóállomáshoz, és újra megpróbált bejutni az épületbe, az ablakok körül szaglászott. Az ott maradt két filmesnek még az előtt sikerült elijesztenie a medvét, hogy valamelyikükre támadt volna. A jegesmedve már ismert a környéken, korábban legalább öt „incidense” volt emberekkel. Az esetek megismétlődése miatt a helyi hatóságok problémásnak nyilvánították a medvét, ami azt jelenti, hogy elejthetik, ha újra emberre támad – írja az MTI.

A Dánia fennhatósága alatt lévő Grönland északkeleti részét jelenleg hőhullám sújtja, a térségben 23,4 Celsius-fokkal új hőmérsékleti rekord született. Szakértők szerint a jegesmedvék számára vadászterületül szolgáló jégtakaró eltünedezése arra készteti a jegesmedvéket, hogy a szárazföldön kutasson táplálék után. Emiatt egyre gyakoribbak lehetnek jegesmedve-támadások. Egy tavaly júliusban a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az évszázad végére kihalhatnak a jegesmedvék, amelyek száma jelenleg 25 ezerre tehető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!