Nemzetbiztonságra hivatkozva Putyinék megvizsgálják, mit játszanak az orosz színházakban

2021. augusztus 2. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetbiztonsági szempontból fogják vizsgálni, hogy mit játszanak az orosz színházakban, és azok „összhangban állnak-e” azzal a nemzetbiztonsági stratégiával, nemzeti eszmével, amit Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott ki július 2-án, írja az MTI.

Az orosz kultuszminiszter szerint több panaszt is kaptak már arról, hogy micsoda repertoárjai is vannak az állami finanszírozású orosz színházaknak, így pedig a dolgot „társadalmi vitára kell bocsátani”. Ki lesz benne ebben a vitában? Az orosz kormány szerint a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium.

Az MTI hosszan idézi a Szvjatoszlav Ribasz nevezetű írót és történészt is, mint aki erősen bírálja az orosz színházi repertoárokat. Ribasz korábban például írt egy könyvet Sztálinról, és a hírek szerint jóban van az orosz kormánnyal. 2016-ban a szlovák Denník N például azt írta, egy szlovák iskolai előadáson Ribasz „orosz propagandát” adott elő a huszadik századról. A beszámolók szerint az egyetemi tanárok többször közbeszóltak, hogy kijavítsák Ribasz állításait.

Ribasz az MTI szerint nemrégiben „felidézte”, hogy mekkora vita volt 2016-ban, amikor a Soros Alapítvány kiadott 53 történelem tankönyvet. „A mindenütt jelen lévő Soros szellemében való értelmezési szabadságnak csak azután lett vége, hogy a könyvek egyikében az orosz elnök elleni sértések szerepeltek”, így fogalmazta meg gondolatait Ribasz a Magyar Távirati Iroda szerint. Az író állítólag az orosz klasszikusok, a nemzetközi eszme „határozott és visszavonhatatlan” védelmére szólított fel, követendő példa pedig szerinte a második világháborús szovjet „Győzelem” melletti kiállás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!