Észak-Korea óva intette Dél-Koreát az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatoktól

2021. augusztus 1. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea óva intette vasárnap Dél-Koreát az Egyesült Államokkal közös újabb hadgyakorlatoktól néhány nappal a két ország közötti forródrót helyreállítása után, írja az MTI.

Az ilyen manővereket a phenjani vezetés „nemkívánatos nyitánynak” tekinti, ami aláássa Dél- és Észak-Korea vezetőinek a kölcsönös bizalom helyreállítására tett erőfeszítését, mondta Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga.

Kim Jodzsong, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlatok „árnyékot vetnének a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére”.

Hírügynökségek szerint Kim Jodzsong nyilatkozata nyomásgyakorlásként értékelhető, hogy Szöul mondja le a nyári manővereket, amiket rendszerint augusztusban szoktak megtartani. A phenjani vezetés a hadgyakorlatokban támadási előkészületeket lát, amit Washington és Szöul is cáfol.

Egyelőre nem világos, hogy az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat mikor, és milyen mértékben fogják megtartani. A szöuli vezetés attól tart, hogy mindez káros hatással lehet az északi szomszédjával a nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásokra. Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentették egyes hadgyakorlatok méretét.

Kim Jodzsong a kedden helyreállított forródrótra hivatkozva azt mondta, mindössze a fizikai kapcsolatot állították helyre, a két ország vezetője közötti esetleges csúcstalálkozóra vonatkozó találgatásokat pedig túl korainak nevezte.

A két Korea vezetője tavasszal több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két ország kapcsolatát.

A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozója után, amin Mun Dzse In dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet.

Mun kormánya abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!