Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít Finnországban

2021. július 31. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnországban ötödik napja égett pénteken az erdő az ország nyugati partvidékén, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe, írja az MTI.

Szerte az országból küldtek tűzoltókat a Helsinkitől ötszáz kilométerre északra fekvő Kalajoki folyó völgyébe, ahol kétszázötven tűzoltó, katona és négy helikopter oltja a lángokat. Az erős szél táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra.

Háromszáz hektáron ég az erdő, ennél nagyobb tűzvész csak 51 évvel ezelőtt volt a térségben.

Fotó: Glenn Hagg/Lehtikuva/AFP
Fotó: Glenn Hagg/Lehtikuva/AFP


Pénteken esett ugyan némi eső, de Jarmo Haapanen tűzoltóparancsnok legalább egy, vagy akár két-három hét is kell ahhoz, hogy teljesen eloltsák a tüzet, miközben a parázsló aljnövényzet is folyamatos veszélyt jelent.

Szemben az Egyesült Államok nyugati részén vagy Európa egyes déli területein pusztító erdőtüzekkel, a gyéren lakott észak-finnországi régiókban az erdőtűz nem okoz károkat az ingatlanokban, és embereket sem kellett evakuálni.

Az északi-sarki és sarkköri övben háromszor gyorsabban zajlik a felmelegedés a globális átlagnál az üvegházhatást okozó szén-dioxid és más gázok kibocsátása miatt, amivel nő az erdőtüzek előfordulásának veszélye is. Kivételesen hosszú volt Finnországban a nyári hőhullám, júniusban 20 fok volt az átlagos hőmérséklet, 4-5 fokkal haladta meg a történelmi átlagot, de előfordult, hogy harminc foknál is melegebbet mértek.

Nemrég írtuk, hogy a Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója. A tudósok, akik két éve arra szólították fel a világ kormányait, hogy azok nyilvánítsanak globális klímavészhelyzetet, úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak. Szerintük a politikusok nem képesek a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozni, miközben példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!