Újra lángol Kalifornia, a Napa-völgy híres szőlői is égnek

2020. szeptember 29. – 19:30

frissítve

Újra lángol Kalifornia, a Napa-völgy híres szőlői is égnek

Másolás

Vágólapra másolva

A Kalifornia északnyugati vidékén fekvő Napa-völgyben új erőre kaptak és nagyon gyorsan terjednek a bozóttüzek. 4500 hektárnyi területen keddre virradóra több mint 34 ezer embert kellett kiköltöztetni az otthonából, és a tűzoltóság további 14 ezer embert értesített, hogy álljon készenlétben a költözésre. Az oltási munkálatokban a tűzoltóknak több mint ezer katona is segít, helikopterekről próbálják megfékezni a tüzet – írja az MTI.

Egyes híres szőlészetek teljesen a lángok martalékává lettek. Amerikai médiariportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről. A Napa-völgy és a szomszédos Sonoma megye ugyanis – amely szintén híres szőlő- és borvidék – már 2017-ben is tűzvész áldozata lett.

A kaliforniai tűzoltóság közleménye szerint a tagállamban augusztus 15-e óta másfél millió hektáros területen egyszerre 8100 helyen égnek a bozóttüzek, a tűzvész eddig 26 ember életét követelte, és épületek ezrei égtek le.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint továbbra is hőség és szárazság várható szerte Kaliforniában, egyes vidékeken pedig óránkénti 85-95 kilométeres széllökésekkel kell számolni, ami a tűzvész további terjedését vetíti előre.

(Borítókép: Autósok az út mellől nézik a napa-völgyi Calistogánál égő erdőt. Fotó: Samuel Corum / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!