A Harry Potter szerzőjének autókat és hajókat illetően is kifinomult ízlése van

2021. július 31. – 09:10

A Harry Potter szerzőjének autókat és hajókat illetően is kifinomult ízlése van
Fotó: Outnow.ch

Másolás

Vágólapra másolva

Joanne Kathleen Rowling a Harry Potter-sorozattal robbant be a köztudatba, a szemüveges mágusfiú kalandjairól még az is hallott, aki nem olvasta a könyveket vagy nem látta az azok alapján készült filmeket. Az írónő nagy vagyonra tett szert a műveinek köszönhetően, a pénzéből pedig két mesés autót és egy luxusjachtot is vett.

Rowling édesapja repülőgépmérnök volt a bristoli Rolls-Royce gyáregységben, tehát értett a repülőkhöz és a kocsikhoz is, bár azt nem mondhatjuk, hogy a lányaira átragadt az autók iránti lelkesedése. A híres írónő édesanyja súlyos betegségben (szklerózis multiplex) szenvedett, 1990-ben, a Harry Potter-könyvek megjelenése előtt hunyt el.

Fotó: Samir Hussein / WireImage / Getty Images
Fotó: Samir Hussein / WireImage / Getty Images

Rowling a széria első kötetét hat éven keresztül írta, a kéziratát összesen 12 kiadó utasította el. Talán a Bloomsbury elnöke is így tett volna, ám az akkor 8 éves kislánya elolvasta az első fejezetet, ez jelentette a nagy fordulatot. Azért nagy volt az óvatosság, a Harry Potter és a Bölcsek kövéből első körben csak 500 darabot nyomtattak, Rowling markát pedig 2400 dollár előleg ütötte. A széria aztán hatalmas siker lett, a Harry Potter-könyveket összesen 73 nyelvre fordították le, és az utolsó részből a megjelenés napján rögvest 11 millió példány fogyott világszerte. Rowling vagyonát 820 millió fontra becsülik, ezzel ő számít az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb magánemberének, nem mellesleg ő lett az első író a világon, aki elérte az egymilliárd dolláros mérföldkövet.

Egyébként nem szeret a pénzügyeiről beszélni, egyszer le is tagadta, hogy milliárdos lenne. Úgy hírlik, hogy eddig legalább 150 millió dollárt adományozott jótékony célokra, tehát nem csak magára gondol. A Daniel Radcliffe főszereplésével készített Harry Potter-filmek majdnem 8 milliárd dollár bevételt hoztak a Warner Bros. stúdiónak, ebből nem kevés pénz landolhatott Rowling számláján.

A művész tavaly egyébként váratlanul botrányba keveredett, közösségi oldalán olyan bejegyzéseket tett közzé, amivel belegázolt a transznemű közösség lelkébe. Most viszont más áll a fókuszban, Kiss Márton azt gyűjtötte össze, milyen érdekes járművek kötődnek J.K. Rowlinghoz.

Range Rover

Nem tudni pontosan, hogy az írónő által birtokolt terepjáró milyen motorral rendelkezik, a Range Rover ezen szériájának motorpalettája a 3,0 literes V6-tól az 5,0 literes V8-ig terjed. Egy érdekes trend is megfigyelhető a hírességek között, szinte minden világszinten ismert embernek van legalább egy darab SUV modellje, ez alól Rowling sem jelent kivételt.

Forrás: Range Rover
Forrás: Range Rover

Rolls-Royce Phantom VII

A Phantom egy luxusszedán, a modell hetedik generációja 2003-ban mutatkozott be, majd 2012-ben egy ráncfelvarráson esett át. A Phantom két méter széles és közel hat méter hosszú (összehasonlításképp egy kicsinek nem nevezhető Volkswagen Passat hosszúsága nem éri el az 5 métert), a tömege pedig majdnem 2,5 tonna. Mindezek ellenére 5,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, köszönhetően a 460 lóerős, V12-es motorjának.

Forrás: Smartcityprestige.com
Forrás: Smartcityprestige.com

+1: Repülő Ford Anglia

A repülő Ford Anglia egy világoskék, 1962-es évjáratú Ford Anglia 105E Deluxe volt a második Harry Potter filmben, amelyet Arthur Weasley megbütykölt, hogy repülni tudjon. A főszereplőt alakító Daniel Radcliffe-et ezzel menekítik ki a barátai a szobájából, ahova a nevelőszülei bezárják őt. Rowling választása ezért esett erre a típusra, mert az egyik gyerekkori barátjának ilyen volt az első autója.

Fotó: Outnow.ch
Fotó: Outnow.ch

Amphitrite

Az autók mellett a hajók is érdeklik a híres szerzőt, éppen ezért vásárolt is egyet magának. Rowling aztán 2017-ben bocsátotta áruba luxusjachtját, aminek az első tulajdonosa állítólag Johnny Depp volt. A színész a hírek szerint 27 millió dollárért cserébe adott túl a hajón, amit 2001-ben épített a török Turquoise Yachts. A tulajdonosi lakosztály mellett négy vendégszoba van rajta, összesen 10 vendég (és egy ötfős személyzet) utazhat vele. A hajó 22 kilométeres óránkénti sebességgel képes haladni, a 28 ezer literes üzemanyagtartály 2500 tengeri mérföldes (4630 kilométeres) hatótávot biztosít.

Forrás: abc.es
Forrás: abc.es

Források:

Celebrity Net Worth

Insider

Auto-Data

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!