A szakadárok szerint négy fegyveresüket lőtte le az ukrán hadsereg, az elnök látogatására időzítve

2021. július 31. – 20:36

frissítve

A szakadárok szerint négy fegyveresüket lőtte le az ukrán hadsereg, az elnök látogatására időzítve
Az ukrán hadsereg katonája őrségben Krasznogorivkánál 2021. július 20-án – Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsapásban meghalt pénteken négy szakadár fegyveres a kelet-ukrajnai konfliktusban az érvényes tűzszünet ellenére – jelentette az MTI.

Orosz sajtóbeszámolók szerint az ukrán hadsereg tüzet nyitott a szakadárok egyik gépjárművére a Donyeck megyei Petrivszke település közelében.

Az el nem ismert, oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) szerint a támadást az ukrán fél szándékosan Volodimir Zelenszkij látogatására időzítette. Az ukrán elnök pénteken járt az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai műveleti területén a feladattal megbízott új parancsnokkal.

A DNR fegyveres erői szerint az ukrán erők 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték Petrivszke környékét. Állításuk szerint a szakadárok tűzszünetet kértek, hogy kihozhassák sérült katonájukat, ám az ukrán fél a mentőegységet is lőtte – írta az orosz TASZSZ.

Hivatalosan tűzszünet van érvényben a szakadárok és az ukrán erők között, ám a felek kölcsönösen annak megsértésével vádolják egymást. Idén száz ember vesztette életét a kelet-ukrajnai konfliktusban, amelynek hét éve alatt 13 ezer katona is civil halt meg.

Egy hónappal ezelőtt hasonló támadással vádolta meg az orosz támogatást élvező szakadár fél az ukrán erőket, akkor is négy ember vesztette életét, a DNR szerint a sérült fegyvereseiket elszállító mentőegységet is lövések érték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!