A franciák többsége támogatja a Covid-igazolványt, akik nem, azok megint tüntetnek Párizsban

2021. július 31. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb tüntetések kezdődtek Párizsban szombat délután a közeljövőben bevezetendő Covid-igazolás ellen – jelentette az AP hírügynökség. Az AP szerint várható, hogy hasonló demonstrációkat tartanak más városokban is.

Az MTI azt írja, a helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósító szerint mintegy háromezer rendőr állomásozik a főváros utcáin. A legnagyobb tömeg várhatóan a Champs-Élysée-re akar majd beözönleni, ezért a sugárúton végig rendőrök posztolnak.

Ez már a harmadik egymást követő szombat tüntetésekkel az igazolvány ellen. Az elmúlt két szombaton a tüntetések során erőszakos cselekmények történtek, rendőrségi források az erőszakot ezúttal sem zárják ki. A francia parlament által a közelmúltban elfogadott törvény értelmében augusztus 9-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban.

Egy tüntető pólója Fotó: Sarah Meyssonnier/Reuters
Egy tüntető pólója Fotó: Sarah Meyssonnier/Reuters

A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) kormányrendelettel már két héttel ezelőtt érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont ezután sem fog vonatkozni. Az intézkedés bevezetését eredetileg augusztus 1-jétől tervezték, de elhalasztották.

Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum használatának kiterjesztése a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, valamint a kiróható súlyos büntetések heves vitát váltottak ki.

Felmérések szerint a társadalom nagyobb része az igazolványt és a súlyos büntetések intézményét is támogatja, de a nem elhanyagolható kisebbség hevesen ellenzi.

Párizs belvárosában egy héttel ezelőtt a rendőröknek könnygázt és vízágyúkat kellett bevetniük a tüntetők ellen, mert közülük többen kövekkel és palackokkal dobálták őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!