Bírósághoz fordul Macron, mert egy oltásellenes plakáton Hitlerként ábrázolták

2021. július 29. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bírósághoz fordult Emmanuel Macron francia elnök, miután két dél-franciaországi városban is Hitlerként ábrázolták őt egy plakáton, így tiltakozva a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen, írja az MTI.

Michel-Ange Flori üzletember, akinek mintegy négyszáz köztéri hirdetőtábla van a tulajdonában, azt írta a Twitteren, hogy az államfő panaszbejelentése nyomán ki fogják hallgatni őt a touloni rendőrkapitányságon. Flori ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „Macroniában tehát kifigurázhatod a próféta fenekét, az szatírának számít, de az elnököt diktátorként ábrázolni istenkáromlás”.

A plakáton Macron látható náci ruhában, Hitler-bajusszal és egy horogkeresztre emlékeztető felirattal, melyen az elnök pártjának neve áll (LREM). A plakáton egy felirat is áll, miszerint „engedelmeskedj, oltasd be magad”.

Fotó: Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Fotó: Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A déli Var megye két városában, Toulonban és Seyne-sur-Mer kisvárosban helyeztek ki két ilyen, négyszer háromméteres plakátot. Valaki az egyikre később felfestette, hogy „szégyen”. Michel-Ange Florit – az ügyvédje bejelentése szerint – csütörtökön hallgatták meg a touloni bíróságon. Az ügyben a vizsgálatot a touloni ügyészség folytatja.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter kijelentette: „bárcsak sok olyan diktatúra volna a világban, mint Franciaország!”. Franciaországban 2013-ban eltörölték azt a jogszabályt, amely kriminalizálta a köztársasági elnök megsértését. Ugyanakkor az elnök, akárcsak bármelyik másik állampolgár, bírósághoz fordulhat rágalmazás vagy becsületsértés vélelme esetén.

A francia parlament hétfőn elfogadta a Covid-igazolványról szóló törvényt, amely előírja, hogy egyebek mellett belföldi utazáshoz és étterembe járáshoz is kötelező lesz igazolniuk az állampolgároknak, hogy be vannak oltva koronavírus ellen. Emellett a védőoltást minden egészségügyi dolgozó számára kötelezővé teszik. Az intézkedések tiltakozásokat váltottak ki, szombaton mintegy 160 ezren demonstráltak Franciaországban a törvény elfogadása ellen. Az esemény szervezése a szélsőjobboldalhoz és a Macron-ellenes sárgamellényes mozgalomhoz köthető.

Pár napja írtunk arról, hogy egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken a koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt. Az új eseteknek immár csaknem kilencven százalékát a fertőzőbb mutáns okozza.

A negyedik hullám megfékezése érdekében a kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 50 millióan felvegyék a koronavírus elleni oltás első adagját a 67 millió lakosú országban, amelyet eddig 40 millióan, a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka kapott meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!