Bíróság elé áll a gyermekmolesztáló washingtoni exbíboros a Vatikán belső nyomozása után

2021. július 29. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Theodore McCarricket szexuális zaklatással vádolják. A 91 éves exbíboros augusztus 26-án áll bíróság elé, írja az NBC.

McCarrick ügyvédje a lapnak azt nyilatkozta, „nagyon várjuk, hogy tárgyalóteremben tárgyalhassuk az ügyet”. A másik oldalról a vád szerint McCarrick által molesztált férfi ügyvédje azt mondta, „ez az első alkalom az Egyesült Államok történelmében, amikor egy bíborost bíróság előtt vádolnak meg egy kiskorú elleni szexuális bűncselekménnyel”.

2017-ben egy férfi azt állította, hogy Theodore McCarrick amerikai katolikus érsek molesztálta őt. McCarrick ellen nem először hangzott el hasonló vád, de ez óriási hullámokat kavart: a Vatikánban nyomozás indult, majd miután a vádakat megalapozottnak találták, McCarricket 2018-ban Ferenc pápa megfosztotta bíborosi rangjától és felfüggesztette nyilvános papi szolgálatából, 2019-ben pedig a papi rend is kitaszította.

A Vatikán ezután 2020-ban kiadta az exbíborosról szóló nyomozás jelentését, a McCarrick-dosszié volt az első alkalom, hogy a Vatikán megosztotta a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. A dosszié McCarrick életének közel 60 évét fedi le, a 449 oldalas jelentés felelőtlenséggel vádolja a McCarricket washingtoni érsekké kinevező II. János Pál pápát. A nyomozásban írnak arról is, hogy McCarrick többek között

  • fogadott el többször kenőpénzt;
  • sikkasztott a saját jótékonysági alapítványán keresztül;
  • katolikus családok bizalmába férkőzött, hogy így a gyermekeket nyugodtan elengedjék kirándulni „Ted bácsival”.

A McCarrick ügyét sokáig eltussoló egyházi tagokról, az exbíboros ellen felhozott bizonyítékokról, a Ferenc pápa vezette Vatikán részletes kivizsgálásáról itt írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!