Elkészült az a horvát híd, amely megkönnyíti az eljutást Dubrovnikba, mégse mindenki boldog

2021. július 28. – 21:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Horvátország számára stratégiai fontosságú Pelješac híd, amely ellen Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt, a híd utolsó szegmensét szerda késő este teszik a helyére – közölte a horvát sajtó.

A Pelješac-félszigetet a szárazfölddel összekötő, 2,4 kilométeres Pelješac híd építéséről három évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal. A Komarna és Bijesta térségében megépített híd 55 méteres magasságban íveli át a félsziget melletti tengeröblöt, ezzel Horvátország kikerülte Bosznia-Hercegovina adriai tengerpartját, és közvetlen összeköttetést alakított ki saját, délebbre fekvő tengerparti sávjával. A két országrész 300 év után „egyesült” újra.

A híd a Whatsupcams.com webkameráján
A híd a Whatsupcams.com webkameráján

A stratégiai fontosságú, kiemelt projekt összértéke 420 millió euró (mintegy 150 milliárd forint), a kivitelezést 85 százalékban, 357 millió euróval támogatta az Európai Unió.

Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt a híd megépítése ellen, mert Szarajevó szerint felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát. Mint a térképen is látható, Bosznia-Hercegovina mindössze néhány kilométer széles partszakasszal rendelkezik a Pelješac-félszigettel szemben, és ez a rövid partszakasz mindkét oldalán Horvátországgal határos.

Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség korábbi tagja, a legnagyobb bosnyák párt elnöke korábban arról beszélt: Horvátország azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a boszniai intézmények kifogásait a híd építésével kapcsolatban, megsértette Bosznia-Hercegovina területi épségét, valamint jogát ahhoz, hogy nyílt kijárata legyen az Adriai-tengerre. Zágráb azonban mindvégig úgy vélte, Horvátország mindent a nemzetközi joggal összhangban tett, hiszen a híd a horvát területi vizeken belül épült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!