Tömeges halpusztulást okozott egy kiszakadt tartály a Dunába ömlő Garamnál

2021. július 27. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges halpusztulást okozott Zólyombúcson (Budča) a Garam középső szakaszán egy biogázállomás kiömlött fermentációs hulladéka, írja a ma7.sk. Az információt mind a helyi horgászszövetség, mind a biogázállomás vezetője alátámasztotta a lapnak.


A Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászók jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget.

Mint kiderült, a gondot az erős vihar okozta, ami rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést.

A Garamban elpusztult sellők – Forrás: Garamszentkereszti Horgászszövetség
A Garamban elpusztult sellők – Forrás: Garamszentkereszti Horgászszövetség

A horgászok Bezeréte környékén, mintegy egykilométeres szakaszon 600 kilogramm haltetemet szedtek ki a Garamból. Az elpusztult halakat fedeztek fel Garamszentkeresztnél is. A lap szerint a tömeges halpusztulás az ott élő összes fajt érintette, és a horgászok ökológiai katasztrófának minősítették, amelynek kiheverésére több évre lesz szükség. A legutóbbi tömeges halpusztulást a Középső- Garamon a 90-es évek végén jegyeztek fel.

A biogáz előállítása során bármiféle szerves anyagból metánt állítanak elő. A fermentálás utáni maradék egy viszonylag használható biomassza a talajok szervesanyagának pótlására, amennyiben figyelembe veszik, hogy ez az anyag erős savas hatással bír.

Szendőfi Balázs természetfilmes-halkutató a közösségi oldalán arról számolt be, hogy hétfő esti, a Garamszentkereszti Horgászszövetségtől származó információi szerint az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Hozzáteszi, hogy sok védett és veszélyeztetett apróbb testű halfaj (csíkfélék, küllőfajok, kölönték, ingolák stb.) valamint felbecsülhetetlen számú ivadék ebben a mérlegben nem szerepel, hiszen igen nehéz lenne elpusztult példányaikat megtalálni és összeszedni.

A Garam Szlovákia néhány olyan vize közül az egyik, amely otthont ad a dunai galóca (Hucho hucho) állományainak. Ez a halfaj Európa legnagyobbra növő pisztrángféléje (másfél méteres és 50 kilogrammos is lehet). Világszinten veszélyeztetett, nálunk fokozottan védett halfaj. A dögök között sajnos nagyon sok galócát is lehet látni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!