Az év végéig befejeződik az amerikai katonai misszió Irakban

2021. július 26. – 22:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő hétfőn megállapodott arról, hogy 2021 végéig hivatalosan is véget ér az Egyesült Államok iraki katonai missziója, ezzel lezárul a 18 évvel ezelőtt kezdődött katonai beavatkozás – írja az MTI.

A két kormányfő hétfőn Washingtonban találkozott, ami után Joe Biden arról számolt be, hogy folytatódni fog az Egyesült Államok és Irak terrorizmus elleni együttműködése. Hangsúlyozta, hogy az amerikai szerepvállalás Irakban a tanácsadás és a helyi biztonsági erők kiképzése felé fog eltolódni.

Musztafa al-Kádimi iraki és Joe Biden amerikia kormányfő találkozója 2021. július 26-án, Washington D.C.-ben – Fotó: Saul Loeb / AFP
Musztafa al-Kádimi iraki és Joe Biden amerikia kormányfő találkozója 2021. július 26-án, Washington D.C.-ben – Fotó: Saul Loeb / AFP

Jelenleg 2500 amerikai katona állomásozik Irakban, fő feladatuk az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet maradványainak felszámolása. Szakemberek szerint az amerikai döntés nagyban nem fogja befolyásolni a viszonyokat, hiszen az Egyesült Államok már így is az iraki biztonsági erők kiképzésére helyezi a hangsúlyt. Egyelőre nem világos, mekkora létszámú amerikai kontingens marad Irakban.

„Az ISIS elleni közös harcunk kulcsfontosságú a régió stabilitása szempontjából, és a terrorizmus elleni együttműködésünk folytatódni fog” – idézi Biden szavait az AP hírügynökség.

Biden azt is közölte, hogy Washington hamarosan félmillió adag koronavírus elleni vakcinát fog küldeni Irakba a COVAX-program keretében. Az amerikai elnök hozzátette, hogy országa 5,2 millió dollárral járul hozzá az októberi iraki választásokat felügyelő ENSZ-misszió támogatásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!