Lengyel pedofiljelentés: a pedofil bűncselekmények minden harmadik elkövetője családtag

2021. július 26. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországban a kiskorúakkal szembeni nemi visszaélések elkövetőinek több mint 35 százaléka az áldozat valamely családtagja, a vizsgált esetek 30 százalékában pedig egyházi személy is érintett a tett elkövetésével vagy eltussolásával – derül ki a pedofília eseteit vizsgáló lengyel állami különbizottság hétfőn ismertetett jelentéséből.

A tavaly júliusban megalakult bizottság eddig 349 esetet vizsgált feljelentés alapján, illetve saját, általában médiajelentés alapján történő kezdeményezésre, írja az MTI. A testület 137 feljelentést tett, közülük 36 pedofil bűncselekmény eltussolására vonatkozott – derül ki a testület honlapján elérhető több mint 250 oldalas dokumentumból.

A vizsgált esetek döntő többségében a feltételezett elkövető a családon kívüli, de a gyermekhez közeli környezetből származott – szomszédokról, pedagógusokról, edzőkről, szociális gondozókról, a család ismerőseiről, illetve az anya élettársáról van szó. A feltételezett elkövetők 35,6 százaléka a gyermekek legközelebbi vagy távolabbi rokona.

A feljelentések több mint 25 százaléka szülők válóperével függ össze, amelyben az anya nemi erőszakkal vádolta meg gyermeke apját. Az interneten keresztül elkövetett pedofil bűncselekmények a vizsgált esetek 12 százalékát adják.

Az ügyek csaknem 30 százalékában egyházi személyek voltak valamilyen módon érintettek. A száz vizsgált ügyből a bizottság 55-öt továbbított az ügyészségnek, ezen belül 36 eset arra vonatkozott, hogy a lelkészek nem jelentették a hatóságoknak a tudomásukra jutott pedofília-gyanús eseteket.

Rendőrök vezetnek el egy hátrabilincselt kezű, 45 éves férfit a lengyelországi Siedlcében 2008. szeptember 9-én. A férfit azzal gyanúsítják, hogy 6 éven keresztül rendszeresen megerőszakolta Alice nevű lányát, aki tőle 2005-ben és 2007-ben gyermekeket szült – őket azonnal örökbe adta – Fotó: MTI / EPA
Rendőrök vezetnek el egy hátrabilincselt kezű, 45 éves férfit a lengyelországi Siedlcében 2008. szeptember 9-én. A férfit azzal gyanúsítják, hogy 6 éven keresztül rendszeresen megerőszakolta Alice nevű lányát, aki tőle 2005-ben és 2007-ben gyermekeket szült – őket azonnal örökbe adta – Fotó: MTI / EPA

A bizottságnál feljelentett 292 ember közül a legtöbben – 275-en – férfiak. A vizsgált esetekben 188 lány és 173 fiú szerepel áldozatként, a gyermekek életkora 1-16 év közötti, a legtöbb eset a 11-16 év közöttieket érinti.

A lengyel állami különbizottság a különféle társadalmi közegekben előforduló pedofil esetek vizsgálatára hivatott. A héttagú testületben az államfő, a kormányfő és a gyermekjogi szóvivő egy-egy képviselője kapott helyet, három tagját a parlamenti alsóház, egyet pedig a felsőház választotta meg hétéves időszakra.

A bizottság büntetőeljárások kezdeményezése mellett arra is jogosult, hogy a pedofil tettekért jogerősen elítéltek nevét és foglalkozását egy nyilvánosan elérhető listán közzé tegye. A hétfői jelentésben a testület a vonatkozó jogszabályok olyan módosításait is javasolja, amelyek szerinte a gyermekek még hatékonyabb védelmét tennék lehetővé.

Lengyelországban 2019-ben szigorítottak a kiskorúakkal szembeni nemi visszaélésekért kiszabható büntetéseken: az ilyen bűncselekmény 5-től 30 évig, rendkívüli esetekben akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki érte, és nem évül el.

Kövess minket Facebookon is!