Macron már az izraeli miniszterelnököt is felhívta a Pegasus-botrány miatt

2021. július 25. – 19:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron telefonon hívta fel Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt a nemrég kirobbant Pegasus-botrány miatt, miután kiderült, hogy őt is lehallgathatták – írta meg a Guardian.

Macron meg akart győződni arról, hogy az izraeli hatóságok „rendes vizsgálatot” folytatnak-e arról, hogy lehallgatták őt. Emellett aggályait fejezte ki Bennettnek, amiért kabinetjének több tagjának telefonját szintén feltörhették a kémszoftverrel.

A telefonbeszélgetés állítólag csütörtökön zajlott le, ám az izraeli média csak szombat este, a pihenőnap leteltével számolt be róla. Bennett miniszterelnöki irodája nem kommentálta az értesülést, azonban az izraeli Channel 12 News forrása szerint Bennett hangsúlyozta, hogy amennyiben Macron valóban célponttá vált, az a hivatalba lépése előtt történt, és hogy komolyan veszi az ügyet. Bennett állítólag azt is kijelentette, hogy fontolóra veszi, hogy védelmi minisztere Párizsba menjen segédkezni. A francia hatóságok egyébként Marokkóra gyanakszanak, és vizsgálatot is indítottak.

A Washington Post listája alapján Emmanuel Macron is azok között volt, akik célszemélyei lehettek a Pegasus-kémszoftvernek. A lap hangsúlyozta, hogy a megnevezett politikusok telefonjai nem álltak a vizsgálat rendelkezésére, így azt, hogy végül valóban fel is törték-e azokat, és azon keresztül megfigyelték-e őket, vagy csak a potenciális célpontok között voltak, nem lehet tudni. Macron mindenesetre lecserélte a számát és a telefonját is. A Pegasust készítő izraeli NSO-csoport viszont közölte: egyetlen ügyfelének célpontjai között sem szerepelt Macron.

A Macront és 13 más állam- és kormányfőt érintő lehallgatási botrányról itt írtunk bővebben. A Pegasus kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!