Összecsapott a rendőrökkel a szigorúbb járványügyi korlátozások ellen tüntetők egy csoportja Párizsban

2021. július 24. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összetűzésbe került a rendőrökkel a francia kormány új járványügyi korlátozásai ellen tüntetők egy csoportja – írja az MTI.

A francia parlament komoly viták után pénteken fogadta el azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életben, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek, valamint kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és a szociális dolgozók, illetve a tűzoltók számára.

Párizsban három helyen tartottak demonstrációt szombaton. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására gyűlt össze a tömeg. Egy másik tüntetés a Bastille térről indult, a harmadik menet pedig az Invalidusok háza előtt gyülekezett, majd csatlakozott a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz.

Helyszíni tudósítások szerint a tüntetők közül többen kiváltak a tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, akik könnygázzal próbálták megfékezni a rendbontókat.

Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, és felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.

A tüntetők behatoltak a Champs-Élysées sugárútra, és ott is összecsaptak a rendőrökkel. Egy ideig akadályozták a forgalmat a sugárúton, de a biztonságiak gyorsan kiszorították őket a környező utcákba könnygázzal és vízágyúkkal. A sugárúton a sárgamellényesek két évvel ezelőtti rendbontása óta nem szabad tüntetni, pénzbírsággal sújtják a tilalom megszegőit.

Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben Montpellierben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tartottak megmozdulásokat.

A belügyminisztérium szombat esti közlése szerint 168 tiltakozó megmozdulás volt Franciaországban, összességében több mint 160 ezer ember vett részt ezeken.

Gérald Darmanin belügyminiszter Twitteren azt írta, hogy champs-elysées-i rendbontásokban kilenc embert vettek őrizetbe. Elítélte továbbá a rendőrökkel és az újságírókkal szembeni erőszakot.

A koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta ez már a kilencedik francia törvény a Covid-19 terjedésének megakadályozására. A szigorításokat Emmanuel Macron államfő jelentett be július 12-én, a delta variáns gyors terjedésével és a súlyos járványügyi helyzettel indokolta a francia kormány a döntést. Az újonnan fertőzöttek száma a hét eleje óta minden nap húszezer felett volt, erre május eleje óta nem volt példa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!