Rendkívüli állapotot hirdettek Ecuadorban több halálos kimenetelű börtönlázadás miatt

2021. július 23. – 06:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ecuadori kormány rendkívüli állapotot hirdetett az országban, miután összesen 22 ember halt meg két különböző börtönlázadásban, írja az AFP. Guillermo Lasso miniszterelnök elrendelte, hogy minden létező kapacitást és emberi erőforrást arra kell fordítani, hogy helyreálljon a rend az érintett börtönökben.

A katonaság kívülről, a rendőrség pedig belülről próbál majd rendet tenni, utóbbi azért is érdekes, mert eddig civilekből képzett börtönőrök tartották fent a rendet a börtönökben, nem pedig hivatásos rendőrök. Átmenetileg a rabok látogatását is megtiltották.

Egyelőre kevés részletet tudni, de az biztos, hogy legalább 8 rendőr megsérült a zavargásokban, és 22 ember életét vesztette. A két érintett börtön Guayas és Cotopaxi tartományban található, utóbbiban összesen 14 rab vesztette életét. A zavargásokban egy rendőrt meg is erőszakoltak.

Februárban ugyanebben a két börtönben voltak lázadások, akkor egymással rivalizáló bandák összecsapásai eredményeképpen egy nap alatt 79 rab vesztette életét. Volt olyan eset, ahol az áldozatokat lefejezték vagy elégették.

A mostani lázongások során a cotopaxi börtönből többen meg is szöktek, közülük 78 rabot azóta sikerült elkapni. A börtönök irányításáért felelős vezetőt az ecuadori miniszterelnök azonnal kirúgta, a helyére pedig egy tartalékos katonai ezredest nevezett ki.

Az ecuadori börtönök rettenetesen túlzsúfoltak, a 29 ezer férőhelyre nagyjából 38 ezer rab jut, akiket mindössze 1500 börtönőr őriz a szükséges 2500 helyett. Csak 2020-ban 103 gyilkosság történt az ecuadori börtönökben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!