Netanjahu már 2017-ben beismerte, hogy a kormánya beleszólt az izraeli kibervédelmi cégek működésébe

2021. július 23. – 08:37

frissítve

Netanjahu már 2017-ben beismerte, hogy a kormánya beleszólt az izraeli kibervédelmi cégek működésébe
Orbán Viktor és Benjámin Natanjehu budapesti találkozójukon 2017-ben – Fotó: Peter Kohalmi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu, Izrael előző miniszterelnöke már 2017-ben beismerte, hogy ugyan szabadpiac van az országában, de a kiberbiztonsági cégek működésébe bele szokott szólni – írja a Guardian.

A Pegasus kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat itt találja.

A Pegasus kémszoftver gyártója, az NSO hivatalosan nem adhatja el a programot akárkinek, elvileg csak megfelelő, ellenőrzött kormányzati szervekkel üzletelnek. A vevőről szóló döntésbe Izrael nemzetbiztonsági tanácsa és a miniszterelnök irodája is bele szokott szólni.

Mivel viszonylag jelentős lehet a kormányzati kontroll, a Guardian névtelenséget kérő forrásai szerint a Pegasus egy diplomáciai eszköz is.

„Izraelben van egy erős politikai irányelv, ami szerint az üzleten át kell intézni a diplomáciát. Először üzlet, utána diplomácia. Ha nyélbe ütök együtt egy üzletet, sok diplomáciai ajtó kinyílik”

– mondta az egyik ilyen forrás.

Így lehet például, hogy 2017-ben Izrael és Szaúd-Arábia nem voltak kifejezetten jó viszonyban, amin az izraeli kormány úgy akart javítani, hogy Cipruson bemutatták a szaúdi hírszerzőknek a Pegasust, majd el is adták nekik a programot. „Ahova Netanjahu ment, az NSO követte” – írta a Háárec, utalva arra, hogy például Magyarországon és Indiában is azután jelent meg a Pegasus, hogy az egykori miniszterelnök látogatást tett. Netanjahu pont Budapesten ismerte be, hogy a kormány szorosan követi a kiberbiztonsági cégek ténykedését.

„A piacok döntik el, mi működik, nem szólok bele. Az egyetlen ágazat, amibe beleszólok (…), az a kiberbiztonság”

– mondta, amikor 2017-ben Magyarországon járt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!