Sokkal több angol fiatal került kórházba táplálkozási zavarok miatt a koronavírus-járvány alatt

2021. július 22. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató (NHS) adatai alapján jelentősen nőtt a táplálkozási zavarok miatt kórházba kerülő angol fiatalok száma. Több mint 3200 olyan 20 évesnél fiatalabb britet kellett ellátni, ami közel 50 százalékos növekedést jelent a 2019-20-as időszakhoz képest, a kórházak pedig arra figyelmeztetnek, hogy nincs elég helyük, hogy ellássák ezeket a pácienseket – írja a BBC.

A mentális egészséggel foglalkozó alapítványok szerint a dolog hátterében a járvány, illetve elsősorban a lezárások állnak, ezeknek ugyanis katasztrofális hatása volt a szorongásra hajlamos fiatalokra, és a szokásosnál is jobban elszigetelték őket a világtól. Emiatt nemcsak a már meglévő táplálkozási zavarokkal rendelkező fiatalok helyzete rosszabbodott, hanem sok olyan fiatalnál is bulimia vagy anorexia alakult ki, akik korábban nem küzdöttek ilyen betegségekkel.

Amellett, hogy a kórházak egyre nehezebben tudják ellátni ezeket az eseteket, és sokszor nincs is elég szakemberük, aki kifejezetten velük tudna foglalkozni, a mentális segítséghez is nehezebb volt hozzájutni a járvány alatt. A BBC egy 16 éves lányt idézett, aki elmondta, hogy az elmúlt bő szűk másfél év nagyon nehéz volt számára, a táplálkozási zavarai pedig rosszabbak is lettek a bizonytalanság miatt. Ő ugyan kórházba nem került, de a sürgősségire egyszer be kellett vinni az állapota miatt,

és bár most már újra tud konzultálni egy pszichológussal, a bizonytalanság miatt továbbra sem érzi száz százalékosan magát.

Ezek iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés, ami nem is meglepő, hiszen a megfelelő segítség kulcsfontosságú abban, hogy az érintettek elkerüljék a kórházat, ám így a segítségre szorulók közel harmada nem tud időben szakemberhez fordulni. Jelenleg minden hónapban több mint 3000 fiatal kezd bele a terápiába, a várólistákon pedig 1500-an vannak csak Angliában. Nagy-Britannia más részeiről nem állnak rendelkezésre hasonló adatok, de a beszámolók szerint ott is megnőtt az igény ezekre a szolgáltatásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!