Hiába kínálnak pénzt a beoltottaknak Görögországban, több ezren tüntettek Athénban

2021. július 22. – 05:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a görög rendőrség a koronavírus elleni oltást ellenzők tüntetését szerdán este Athénban a parlament épülete előtt – írja az MTI.

A helyi sajtó szerint mintegy háromezren vettek részt a kormány járványügyi intézkedései elleni tiltakozó akción.

A rendőrség közleményében azt írta, a biztonsági erőknek azért kellett közbelépniük, mert többen túl közel jöttek a törvényhozás épületéhez.

A tüntetés résztvevői közül sokan keresztet vagy más vallási szimbólumot emeltek a magasba. A görög ortodox egyház zsinata nemrég körlevélben próbálta eloszlatni a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos téveszméket, mert a legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők között van.

Tüntetés Athénban 2021. július 21-én – Fotó: Costas Baltas / Reuters
Tüntetés Athénban 2021. július 21-én – Fotó: Costas Baltas / Reuters

A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent. Szakértők szerint az esetszám megugrásának hátterében az éjszakai szórakozóhelyek és a bulizó fiatalok állnak. Míkonosz szigetén már kijárási tilalmat rendeltek el hajnali 1 órától 6 óráig.

A kormány különböző módszerekkel – kényszerrel és jutalmakkal – próbálja rávenni a lakosságot az oltási kampányban való részvételre.

Nemrég 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínált a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával.

Az egészségügyben és az idősotthonokban pedig kötelezővé tették az oltásokat a dolgozók számára. Ők addig nem dolgozhatnak és fizetést sem kapnak, míg be nem oltatják magukat. Az athéni vezetés elrendelte, hogy csak immunizált személyek léphetnek be az éttermekbe és kulturális létesítményekbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!