Hiába kínálnak pénzt a beoltottaknak Görögországban, több ezren tüntettek Athénban

2021. július 22. – 05:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a görög rendőrség a koronavírus elleni oltást ellenzők tüntetését szerdán este Athénban a parlament épülete előtt – írja az MTI.

A helyi sajtó szerint mintegy háromezren vettek részt a kormány járványügyi intézkedései elleni tiltakozó akción.

A rendőrség közleményében azt írta, a biztonsági erőknek azért kellett közbelépniük, mert többen túl közel jöttek a törvényhozás épületéhez.

A tüntetés résztvevői közül sokan keresztet vagy más vallási szimbólumot emeltek a magasba. A görög ortodox egyház zsinata nemrég körlevélben próbálta eloszlatni a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos téveszméket, mert a legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők között van.

Tüntetés Athénban 2021. július 21-én – Fotó: Costas Baltas / Reuters

A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent. Szakértők szerint az esetszám megugrásának hátterében az éjszakai szórakozóhelyek és a bulizó fiatalok állnak. Míkonosz szigetén már kijárási tilalmat rendeltek el hajnali 1 órától 6 óráig.

A kormány különböző módszerekkel – kényszerrel és jutalmakkal – próbálja rávenni a lakosságot az oltási kampányban való részvételre.

Nemrég 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínált a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával.

Az egészségügyben és az idősotthonokban pedig kötelezővé tették az oltásokat a dolgozók számára. Ők addig nem dolgozhatnak és fizetést sem kapnak, míg be nem oltatják magukat. Az athéni vezetés elrendelte, hogy csak immunizált személyek léphetnek be az éttermekbe és kulturális létesítményekbe.