Csehországban alkotmányba foglalták a fegyveres önvédelemhez való jogot

2021. július 21. – 14:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a cseh parlament felsőháza, a szenátus is jóváhagyta a módosítást, így bekerül a cseh alkotmányba az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való joga, melynek értelmében „az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét” – írja az MTI.

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban elfogadta, a szenátus jóváhagyása után a hatálybalépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. A vonatkozó rész az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listájába kerül majd be új bekezdésként, és miután ún. alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg. Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ebben az esetben megvolt.

A szenátusi vitában elhangzottak alapján az alkotmány módosításával az Európai Unió fegyvertartás szigorítására vonatkozó igyekezetére reagálnak – a javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, egyben pedig megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben. Martin Cervícek polgári demokrata szenátor szerint a javaslatnak nemcsak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövőre nézve is, amire szerinte szükség is van, mert az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák. Cervícek szerint

a lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket.

Csehországban erős ellenkezést váltott ki az, hogy az Európai Unió a terrorizmus elleni harcra hivatkozva igyekszik korlátozni a törvényes fegyvertartás kereteit. Az ezt elutasító petíciót, amelynek végül a mostani alkotmánymódosítás lett az eredménye, több mint százezren írták alá. A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!