Ursula von der Leyen a Pegasus-ügyről: Ha ez igaz, az teljességgel elfogadhatatlan

2021. július 19. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha eredetileg nem azért utazott Csehországba az Európai Bizottság elnöke, hogy a lehallgatási ügyről is beszéljen (ha nincs sok ideje, itt olvashat a Pegasus-ügyről tömören) – hanem hogy a cseh miniszterelnök társaságában bemutassa a Bizottság által elfogadott cseh helyreállítási tervet –, újságírói kérdésként ez is felmerült.

Kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen elmondta, hogy természetesen az állításokat ellenőrizni kell, de ha azok valóban igazak, akkor az

„teljességgel elfogadhatatlan. (…) A sajtó, a média szabadsága az EU értékeinek alapvetéseinek egyike.”

„Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan” – mondta az Európai Bizottság elnöke a magyar érintettekkel is bíró megfigyelési botrányról. A Hvg.hu azt írja, hogy a témára az Európai Bizottság szóvivője is kitért a déli sajtótájékoztatón: ott az hangzott el, hogy a Bizottság nem tervez vizsgálatot indítani az ügyben, mert a nemzetbiztonság tagállami hatáskör.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telexen itt olvashatja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nem az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. Azóta a Direkt36-nak újabb cikkei jelentek meg erről a Telexen: Bánáti János célponttá válásáról itt, Gémesi Györgyről pedig itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!