A kínai karaokebárokban betiltanák a „nemzet egységét veszélyeztető” dalokat

2021. július 16. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai kulturális minisztérium egy tervezet szerint listázni akarja a nemkívánatos zenéket, amelyeket többek között karaokebárokban sem lehetne lejátszani. A minisztérium a honlapján tette közzé az erről szóló iránytervezetét – írta a South China Morning Post.

Bár a javaslatban nem neveznek meg konkrét előadókat vagy zeneszámokat, a múltbeli tapasztalatok alapján nem nehéz kitalálni, hogy milyen számok kerülhetnek tiltólistára. 2020-ban például olyan számokat tiltottak be Kínában, mint az „I love Taiwanese Girls”, a „Fart”, a „Beijing Hooligans” és a „Don't Want to Go to School”. A hatóságok ezekről úgy tartották, hogy „rossz társadalmi magatartást népszerűsítenek”.

A minisztérium tervezete szerint a jövőben a karaokebároknak ellenőrizniük kellene, hogy még véletlenül se játsszanak le olyan dalokat, amelyek „veszélyeztetik a nemzeti egységet, szuverenitását vagy területi integritást, sértik a nemzetbiztonságot és a becsületet”. Emellett azokat a dalokat is betiltanák, amelyek etnikai alapú gyűlöletet szítanak. Ehelyett olyan egységes dalokat kellene játszaniuk az ilyen bároknak, amelyek a minisztérium megítélése szerint „pozitív energiát sugároznak”.

Angeli Datt, a Freedom House Kínával, Hongkonggal és Tajvannal foglalkozó vezető elemzője szerint nem véletlen, hogy pont a Kínai Kommunista Párt centenáriumi ünnepségei után vették napirendre a kifogásolt zeneszámok betiltását. „A karaokedalok célba vétele része annak a kísérletnek, hogy a kínai kormány információs ellenőrzési rendszerét kiterjesszék a szórakoztatóipar minden területére” – mondta. Az elemző szerint a lépéssel egy olyan hagyományos és konzervatív kultúrát próbálnak meg népszerűsíteni, amelynek a párt áll a középpontjában.

2018-ban is volt egy nagyobb betiltási hullám Kínában, akkor annak több mint 6000 dal esett áldozatul, köztük olyan, Kínában népszerű zenekarok és előadók számai, mint Eason Chan, a Twins és G.E.M.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!