Augusztus elején dönt a lengyel alkotmánybíróság, hogy az uniós jog felülírja-e a lengyel alkotmányt

2021. július 15. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus harmadikán dönt majd arról a lengyel alkotmánybíróság, hogy az uniós jog összehangban van-e a lengyel alkotmánnyal, kötelező érvényűek-e az EU által hozott szabályok, írja a Balkan Insight. Az ügy előzménye, hogy még tavaly az Európai Unió Bírósága felszólított a lengyel kormányt, hogy függessze fel a bírák fegyelmezésére létrehozott fegyelmi kamara tevékenységét. A bírálatok szerint az új lengyel rendszer, amely magában foglalja a bírák kinevezésének folyamatát is, alááshatja az érintett bíróságok függetlenségét és pártatlanságát.

A luxembourgi székhelyű bíróság is kimondta, hogy az új fegyelmi rendszer elfogadásával Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az új jogszabály nem egyeztethető össze az uniós joggal.

Eközben a lengyel kormány a lengyel alkotmánybírósághoz fordult, és állásfoglalást kért arról, hogy összhangban van-e a lengyel alkotmánnyal egy ilyen felfüggesztés. A testület szerdán alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedések.

Az alkotmánybíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a lengyel bírók „nem válnak az Európai Unió bíráivá a közösségi jogszabályok alkalmazása során”, emellett hangsúlyozta, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája az egyetlen, amely szankcionálási jogkörrel bír a lengyel igazságszolgáltatásban.

A lengyel kormány kritikusai szerint a döntés egyfajta „polexitnek”, vagyis bizonyos szempontból az EU-ból való kilépésnek tekinthető.

Donald Tusk, aki korábban Lengyelország miniszterelnöke, majd az Európai Tanács elnöke is volt, és aki komoly bírálója a Jaroslav Kaczyński vezette lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikájának, a döntés után azzal vádolta a PiS-t, hogy „elhagyják az EU-t”.

Az Európai Néppárt bel- és igazságügyi szóvivője és Andrzej Halicki, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) alelnöke közleményében úgy értékelte a lengyel alkotmánybíróság döntésé, hogy az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtásának megtagadása egyértelmű lépés afelé, hogy Lengyelországot kivezessék az Európai Unióból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!