A heves esőzések miatt összeomlott több ház Németországban, sokan eltűntek

2021. július 15. – 09:27

frissítve

A heves esőzések miatt összeomlott több ház Németországban, sokan eltűntek
Az esőzések és áradások súlytotta Schuld egyik lakóháza 2021. július 15-én – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A szűnni nem akaró záporok és a nyomukban járó árvíz miatt rémálommá változott Schuld település élete Németország nyugati részében. Frissítés: a rendőrség folyamatosan jelenti be az áldozatokat.

Hat épület omlott össze a Németország nyugati részén, Bonn térségében fekvő, amúgy festői Schuld, 600 fős kistelepülésen. Nomen est omen, a Schuld szó egyik jelentése amúgy „hiba”.

Mint az MTI írja, a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint további 25 épület rogyadozik. Nagyjából harminc ember hollétéről nem tudni. A helyzet átláthatatlan – mondta egy rendőrségi szóvivő az SWR-nek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint négyen meghaltak és több tucat ember eltűnt a Schuldon végigkanyargó folyó, az Ahr áradásában. A Rajna mellékfolyója amúgy mindössze 90 kilométer, és az Ahr, az egyik legkisebb német borrégió.

A folyó mentén máshol is életveszélyes állapotok alakultak ki, az árvíz több falut elzárt a külvilágtól. A napok óta tartó heves esőzés a térségben sok helyütt katasztrófát okozott. Különösen súlyos a helyzet a Wupper folyó mentén. Árvíz pusztít a többi között a régió egyik legnagyobb városában, Wuppertalban. Több településen a hatóságok azt kérik a folyóparton lakó emberektől, hogy sürgősen hagyják el otthonukat és keressenek biztos menedéket.

Fotók: Wolfgang Rattay / Reuters Fotók: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotók: Wolfgang Rattay / Reuters Fotók: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotók: Wolfgang Rattay / Reuters

Több járásban katasztrófahelyzetet hirdettek. Egy tűzoltó szerdán, egy másik csütörtök éjjel meghalt a mentési munkálatokban. A hosszan tartó heves esőzés jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint

érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. Az ország nagy részén továbbra is számolni kell azzal, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak csütörtök estig tarthat.

Frissítés: A rendőrség bejelentette, hogy 14 ember már biztosan az életét vesztette. Nem sokkal később egy újabb tájékoztatás már 19 áldozatról adott számot.

Kövess minket Facebookon is!