Amerikában élő iráni újságírót akarhatott elrabolni a teheráni kormány

2021. július 14. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai ügyészek szerint négy iráni hírszerző el akart rabolni egy, az iráni kormánnyal kritikus, New Yorkban élő újságírót. A vádirat ugyan nem nevezte meg a tervezett emberrablás célpontját, de Maszih Alinezsád iráni–amerikai író és emberi jogi aktivista szerint őt akarták erőszakkal Teheránba vinni, ahol ki tudja, hogy milyen sors várt volna rá – írja a BBC.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az iráni tisztviselők a New Yorkban élő nőt előbb egy harmadik országba akarták csalni, ahol aztán elrabolták volna. Az emberrablást tervezők még pénzt is ajánlottak az író iráni rokonainak, hogy árulják el őt, de a rokonok ezt visszautasították – állítja a vádirat, amely szerint az iráni hírszerzők magánnyomozókat is felbéreltek, hogy kémkedjenek Alinezsád brooklyni otthona és családtagjai után.

Az emberrablás kitervelői mind Iránban élnek és továbbra is szabadlábon vannak. A hírek szerint azt is tervbe vették, hogy egy angliai és három kanadai személyt szintén Iránba csalogatnak. Az iráni kormány szerint a vádak nevetségesek és teljesen alaptalanok.

A 44 éves Alinezsád az Amerika Hangja című műholdas perzsa TV-csatorna egyik műsorvezetője. „Először természetesen megdöbbentem, aztán aggódni kezdtem (...). Aztán elgondolkoztam: egy életen át féltünk az iszlám rezsimtől, de most az iszlám rezsim fél tőlem” – mondta kedden a műsorában.

Alinedzsád a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy még mindig sokkhatás alatt van. Azt mondta, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyolc hónapja kereste meg, azóta együttműködik az ügynökséggel. „Bemutatták, hogy az iszlám köztársaság már rendkívül közel került hozzám” – mondta, és hozzátette, hogy a nyomozás idejére biztonságos helyszínre költöztették őt és a férjét – írja az MTI.

Az ügyészség szerint az újságíró azért kerülhetett a rezsim célkeresztjébe, mert jelentős befolyással van a közvéleményre Iránban és globálisan is a közel-keleti ország történéseit illetően.

2019-ben a Párizsban élő disszidens iráni újságírót, Ruhollah Zamot iráni ügynökök rávették, hogy Irakba utazzon, ahol aztán elrabolták és Iránba vitték. Tavaly kivégezték, miután felbujtás vádjával elítélték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!