Harminchárom év után szabadult egy híres gyilkos, akinek tizenéves lányok voltak az áldozatai

2021. július 14. – 09:59

frissítve

Harminchárom év után szabadult egy híres gyilkos, akinek tizenéves lányok voltak az áldozatai
Forrás: Leicestershire Police

Másolás

Vágólapra másolva

Harminchárom év után szabadult a börtönből Colin Pitchfork, aki megerőszakolt és megölt két 15 éves kislányt a nyolcvanas években Leicestershire-ban – írja a BBC.

Ahogy arról korábban már írtunk, Pitchfork neve azért lett világszerte ismert, mert ő volt az első gyilkos, akit DNS-bizonyíték alapján ítéltek el. 22 éves volt az első gyilkosság idején. Azon az estén épp a saját kisfiára vigyázott. Az alvó gyerekét a kocsija hátsó ülésén hagyta, amíg végzett az áldozatával.

A nyomozók közel ötezer férfi DNS-mintáját gyűjtötték be önkéntes alapon. Pitchfork, aki egyébként pék volt, hazugsággal rávette egy munkatársát, hogy adjon mintát az ő nevében, de pechjére az illető később nyilvánosan eldicsekedett a beugrással, és ezzel a gyilkosra irányította a rendőri figyelmet, kíváncsiak lettek, ugyan mi oka lehetett a sunyításra.

Lynda Mann szülei, Kath Eastwood és férje, Eddie, 1983-ban 15 éves lányukat megerőszakolva és megfojtva találták meg a leicestershire-i Narborough-ban – Fotó: Brian Randle / Mirrorpix / Getty Images
Lynda Mann szülei, Kath Eastwood és férje, Eddie, 1983-ban 15 éves lányukat megerőszakolva és megfojtva találták meg a leicestershire-i Narborough-ban – Fotó: Brian Randle / Mirrorpix / Getty Images

A férfit 1988 januárjában életfogytiglanra ítélték, de nem tényleges életfogytiglanra, azaz a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét nem zárták ki. A kegyelmi testület legutóbb 2018-ban elutasította a szabadulása iránti kérvényt, de idén júniusban arra jutottak, hogy már nincs akadálya Pitchfork kiengedésének.

Javára írták, hogy a rács mögött olyan kurzusokon vett részt, amelyek megváltoztatták, nem volt panasz a benti viselkedésére, azon van, hogy segítsen másoknak, például képezte magát arra, hogy mozgássérültekkel tudjon dolgozni.

Amikor a szabadulása mellett foglaltak állást, Pitchfork szabad életét összesen 35 feltételhez tervezték kötni. Ezek között voltak olyan alapvető, általános dolgok, mint az együttműködési kötelezettség a pártfogó felügyelővel és az elektronikus nyomkövető viselése, de például az is, hogy köteles időről időre alávetni magát hazugságvizsgálatnak, és hogy korlátozzák, mennyire teremthet kapcsolatot gyerekekkel.

A testület döntése elég nagy hullámokat vetett. Robert Buckland igazságügyi miniszternek arra nem volt lehetősége, hogy a társadalmi-politikai nyomásnak engedve megfordítsa a döntést, viszont egy 2019-ben bevezetett újításnak köszönhetően azt megtehette, hogy a döntés újbóli megfontolását kérje, és ezt meg is tette a miniszter. Pitchfork végül mégis szabadulhatott.

Ha az ítélet nem halálbüntetés vagy tényleges életfogytiglan, a leghírhedtebb gyilkosok esetében is eljön az idő, amikor szabadulnak a börtönből. Arról, hogy ennek a helyzetnek a kezelése milyen komoly kihívást jelent, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!