Matuzsálemi borokat találtak az elűzött görög király nyári palotájában

2021. július 12. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz palacknyi értékes görög és külföldi bort, valamint más szeszesitalt találtak a restaurátorok az egykori görög királyi család nyári palotájában – írta az MTI.

Lina Mendoni görög kulturális miniszter vasárnapi közleményében „nagy történelmi jelentőségű leletként” értékelte a felfedezést, amelyre a Star Wars-kompatibilis nevet viselő Tatoiban lévő palotában bukkantak.

Az 1974-ben a trónjáról eltávolított görög király palotájában eddig több mint 4000 palackot találtak: többek között egy üveg whiskyt II. Erzsébet brit királynő 1952. február 6-i trónra lépésének idejéből, valamint a 19. századból származó Château Margaux, Château de Vincennes és Château Rothschild borokat.

Az egykori nyári palota Tatoiban, ahol a ritka italgyűjteményre bukkantak – Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP
Az egykori nyári palota Tatoiban, ahol a ritka italgyűjteményre bukkantak – Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

A brit királynő trónra lépésére időzített bor több mint diplomáciai ajándék: 1952-ben a görög trónon Pál görög király ült, aki nem más, mint II. Erzsébet férjének, az idén meghalt Fülöp hercegnek az unokatestvére.

Pál fia, II. Konstantin – tehát a brit trónörökös Károly herceg másodunokatestvére – volt az utolsó görög király, 24 évesen került a trónra 1964-ben. Négy évvel azután, hogy olimpiai aranyérmet nyert vitorlázásban.

A borra nem tarthat igényt a volt király

Sokat érdemben nem uralkodott, 1967-ben tudomásul vette a katonai hatalomátvételt, de hozzájárulásával megőrizhette a trónt, egészen a polgári kormány 1974-es visszaállításáig, amikor a monarchia is megszűnt. Ezután száműzték, de 1981-től rendszeresen visszatérhetett Görögországba.

A most megtalált borok azonban nem képezhetik a volt király tulajdonát, mivel az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2000-ben hozott döntése alapján már kapott kártérítést javai kisajátításáért.

II. Konstantin 81 éves, az elmúlt 15 évben fokozatosan javult a viszonya a görög állammal. A Peloponnészoszi-félszigeten van egy villája, az év több hónapját otthon tölti.

A tatoi nyári palotát és a körülötte lévő nagy erdőt múzeumként és kirándulóhelyként szeretnék újra megnyitni a közönség előtt, jelenleg a terület fejlesztése folyik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!