A királyi család egyik tagja is 15 év börtönt kapott a jordán király elleni összeesküvés résztvevőjeként

2021. július 12. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai felbujtás, zendülés előkészítése, valamint a társadalmi béke és biztonság veszélyeztetésének miatt fejenként 15 év börtönbüntetésre ítélte hétfőn az uralkodó, II. Abdalláh elleni összeesküvés két résztvevőjét a jordán bíróság – írja az MTI a Petra jordániai hírügynökség alapján. Az ítélet még nem jogerős.

A korábbi pénzügyminiszter és a királyi udvar korábbi vezetője, Basszem Avadallah és a királyi család tagja, Hasszan bin Zajid pere június 21-én kezdődött. Az ítéletet hat, zárt ajtók mögött zajló meghallgatás után hirdette ki az állambiztonsági törvényszék. A hírügynökség hozzátette, hogy Hasszan bin Zajidot emellett további egy év börtönbüntetésre és 1000 jordániai dinár (körülbelül 421 ezer forint) pénzbírságra is ítélték kábítószerrel való visszaélés miatt.

Az amerikai-jordán kettős állampolgár Avadallah ügyvédje, Michael Sullivan az ítélethirdetés előtt újságíróknak „teljes mértékben tisztességtelennek” nevezte a tárgyalást, maga Avadallah pedig azt mondta, hogy az őrizete során megverték, elektrosokkal kínozták, és megfenyegették, hogy további bántalmazásoknak vetik alá, ha nem tesz vallomást. Avadallah családja felszólította Joe Biden amerikai elnök kormányát, tegyen meg mindent hozzátartozójuk szabadon bocsátásáért.

A botrány – amelyben felmerült a király féltestvérének (Hamza) az érintettsége is – áprilisban robbant ki, amikor az uralkodó családban ritka nyilvános összetűzés és szakítás komoly hullámokat indított el Jordániában. Az ügyben letartóztatott 18 ember többsége Hamza herceg köreiből került ki. Tizenhatukat később a király utasítására elengedték, a volt trónörökösről pedig az uralkodó azt mondta, ügyét „a hasemita család keretein belül” kezelik majd, vagyis ellene nem folyik nyomozás.

II. Abdalláh 1999-ben lépett trónra apja, Husszein király halálát követően. Apja kívánságának megfelelően Hamzát nevezte meg trónörökösnek, de 2004-ben felülbírálta döntését, és végül saját fiát tette meg örökösének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!