Őrizetbe vették a királyi család egyik tagját Jordániában, a volt trónörökös pedig házi őrizetbe került

2021. április 04. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek pénteken több befolyásos ammáni tisztségviselőt. Köztük van a királyi család egyik tagja, Abdullah király egyik volt tanácsadója. Házi őrizetbe került emellett Hamza bin Huszein volt trónörökös, akit a hadsereg vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy ne ássa alá az ország biztonságát és stabilitását – írja az MTI.

Az őrizetbe vételek konkrét oka egyelőre nem ismert, de ügyet jól ismerők szerint az ország megingatására irányuló összeesküvés van a hátterében.

Az al-Arabíja hírtelevízió és a BBC később közzétett egy videofelvételt, amelyen Hamza azt mondja, hogy házi őrizetben van saját otthonában, és a hatóságok nem engedik, hogy elhagyja a házát, illetve kapcsolatba lépjen bárkivel, beleértve a családtagjait. Elvették a mobiltelefonját, és nincs hozzáférése az internethez sem. Hamza szerint őrizetbe vették a testőreit.

Hamza bin Huszein egy korábbi felvételen – forrás: AFP

A volt trónörökös leszögezte, hogy nem vett részt semmilyen összeesküvésben. Az ammáni vezetők szerinte korruptak és alkalmatlanok az ország irányítására. Hamza szerint őt arról tájékoztatták, hogy azért büntetik, mert részt vett egy olyan összejövetelen, amelyet bírálták a királyt. Személy szerint őt ezzel nem vádolják.

Juszef Huneiti, a hadsereg vezérkari főnöke szombat esti közleményében felszólította Hamzát, ne tegyen semmi olyat, ami aláásná a hásimita királyság biztonságát és stabilitását. A tábornok szerint egy folyamatban lévő szélesebb nyomozás keretében őrizetbe vették Saríf Haszán bin Zaídot, a királyi család egyik tagját és Bászem Avadallah volt pénzügyminisztert, az uralkodó volt tanácsadóját és bizalmasát. Biztonsági megfontolásokból még néhány ember került őrizetbe. A vezérőrnagy szerint a nyomozás javában zajlik, és az eredményeket „teljesen átláthatóan és világosan” a nyilvánosság elé tárják.

A The Washington Post úgy értesült, hogy a jordániai hatóságok őrizetbe vettek csaknem húsz másik embert az állam stabilitásának veszélyeztetése miatt. Egy washingtoni illetékes szerint nem tényleges összeesküvés miatt történtek a kényszerintézkedések, hanem inkább azért, mert a szóban forgó személyek tüntetéseket akartak gerjeszteni, hogy törzsi támogatással zajló népfelkelésként lehessen értelmezni a tömeges megmozdulásokat. A biztonsági erőkben és a hadseregben túlsúlyban lévő jordániai törzsek alkotják a hásimita királyság fő támaszát.

Az Egyesült Államok és több térségbeli ország – Egyiptom, Szaúd-Arábia, Libanon és Bahrein – is támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Abdullah királyt, a biztonság és stabilitás fenntartása mellett szállva síkra.

A nyugati országok szövetségesének számító Jordániában ritkán fordul elő magas rangú vezetők és a királyi család tagjainak őrizetbe vétele. Az Egyesült Államok szövetségesének, Abdullah királynak sikerült megteremtenie a politikai stabilitást az országban, és kiemelkedő arab vezetőnek számít, akinek adnak a szavára, különösen nyugati fórumokon.