Három Guinness-rekordja volt nyolcadikos korára, most Amerika legjobb betűzője is ő lett

2021. július 11. – 09:05

Három Guinness-rekordja volt nyolcadikos korára, most Amerika legjobb betűzője is ő lett
Zaila Avant-garde a Scripps National Spelling Bee első fordulójában július 8-án – Fotó: Jim Watson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tipikusan amerikai verseny az úgynevezett spelling bee, azaz a betűzés versenye, amikor iskolásoknak egyre nehezebb és obskurusabb szavakat kell nyilvánosan betűzniük. Könnyűnek hangzik, de annyira nem az, főleg azért, mert nem általános iskolások műveltségi szintjén szereplő szavakat kell a versenyzőknek betűzni, hanem olyanokat, mint a neroli oil, amit ha megpróbálunk angol vagy amerikai kiejtés szerint kimondani, azért bele lehet zavarodni elsőre, hogy vajon hogyan is kell leírni.

A neroli oil volt az egyik feladat a héten tartott Scripps National Spelling Bee nevű, idén 93. alkalommal megrendezett versenyen, aminek a nyertese a tökéletes nevű, 14 éves, Louisiana államból érkező Zaila Avant-garde lett. A sajátos vezetéknevet édesapja adta neki, John Coltrane jazzlegenda előtt tisztelegve.

Avant-garde a döntőben a murraya szót kapta, ami a citrusfélék egy fajának elnevezése angolul. A versenyző megkérdezte a bíróktól, hogy szerepel-e a kifejezésben a murray, ami amúgy egy komikus neve is, majd tökéletesen elbetűzte a szót. Ő lett az országos betűzőverseny első fekete-amerikai nyertese. Az első fekete nyertes a jamaikai származású Jody-Anne Maxwell volt 1998-ban.

Zaila tehetsége tízéves korában derült ki, amikor édesapja éppen a betűzőversenyt nézte a tévében, és megkérdezte a lányától, hogy betűzze el a döntő szót, ami a marocain volt (egy bizonyos fajta selyemanyagot jelent). A lánynak sikerült. Aztán az apja megkérte, hogy betűzze el a döntős szavakat egészen az 1999-es versenyig visszamenőleg. Majdnem az összes sikerült neki, és ami még meglepőbb volt az apjának: a lány azt is tudta, melyik könyvekben találkozott ezekkel a kifejezésekkel.

Versenyezni csak 2019-ben kezdett, de az országos döntő harmadik fordulójában kiesett. De nem volt siker nélküli Zaila addigi élete sem, három különböző rekordot felállított kosárlabdákkal:

  • ő tudta a legtöbb labdát vezetni egyszerre, hatot harminc másodpercig,
  • övé a legtöbb pattogtatás, 30 másodperc alatt 307 darab,
  • és övé a legtöbb pattintva zsonglőrködés rekordja kosárlabdákkal, négy labdával tudott 255-öt pattintani egy kemény felületen összesen.

Itt egy videó a rekordjairól:

A tehetségét egy 2018-as reklámban is megmutatta Steph Curry kosaras mellett. Emellett megtanult gyorsolvasni, és rájött, hogyan tud ötszámjegyű számokat elosztani kétszámjegyű számokkal.

Zaila szerint részben szerencséje volt, amikor megnyerte a betűzést, gondja volt azzal, amikor a nepeta (magyarul: macskamenta) szót kapta. Korábban volt, hogy elrontotta. „Most sikerült” – mondta egy tévéinterjúban a verseny után.

(New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!