Nagy csapást mértek a németországi alvilágra, többtonnányi kábítószert foglaltak le

2021. július 6. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vettek több mint 750 embert, és lefoglaltak egyebek mellett több tonna kábítószert és több száz lőfegyvert Németországban egy mobiltelefonra fejlesztett titkosított üzenetküldő programmal – közölte kedden a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

Az MTI jelentése szerint az Encrochat nevű hálózatban áramló adatokat a francia és a holland hatóságok, valamint az EU-s tagállamok rendőri együttműködését összefogó Europol és az igazságügyi együttműködést összehangoló Eurojust közös műveletében rögzítették.

A hálózatból kinyert német vonatkozású adatokat az Europol adta át a BKA-nak 2020 áprilisában, miután 2250 nyomozást indítottak. Több mint 520 ügyben már meg is tették az első intézkedéseket, például elfogtak embereket és átkutattak ingatlanokat.

A razziákon végrehajtottak több mint 750 letartóztatási parancsot,

  • lefoglaltak 3,2 tonna kannabiszt,
  • 320 kilogramm szintetikus kábítószert,
  • bő 125 ezer darab ecstasy tablettát,
  • csaknem 400 kilogramm kokaint,
  • 10 kilogramm heroint,
  • 310 lőfegyvert, 12 200 darab lőszert,
  • zároltak csaknem 200 millió euró (70 milliárd forint) értékű vagyont.

Az eljárások súlyponti témája a kábítószer-kereskedelem, amelynek veszélyességét mutatja, hogy minden negyedik elfogott gyanúsítottnál volt fegyver. Az Encrochat 2016-tól 2020 tavaszáig működött, Franciaországban és Hollandiában működtették.

Az EncroChat több volt, mint egy sima csetprogram, ahogy ebben a cikkben is írtunk róla. Valójában egy komplex szolgáltatást jelöl a név. Az egész alapja egy titkosított üzenetküldő alkalmazás, de létezett szintén titkosított csatornákon keresztül működő telefon funkció is, ahogy járt hozzá titkosított jegyzetfüzet is. A gyakorlatilag bűnözőknek kifejlesztett eszköz egy Android alapú operációs rendszert futtatott, és járt hozzá kifejezetten bűnözőkre optimalizált eszköz is. Jellemzően Samsung, Blackberry és BQ telefonokat alakították egy, a bűnözők igényeire, ami nagyjából annyit jelentett, hogy ezekben a készülékekben a GPS-t, a kamerát és a mikrofont kiiktatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!