Ciprus segítségre szorul a pusztító erdőtüzek miatt

2021. július 4. – 07:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több települést is ki kellett már üríteni Cipruson Limassol térségében, ahol tűz ütött ki szombaton napközben, és az erős szelek miatt gyorsan terjed, írja a BBC. A tűz körülbelül 50 négyzetkilométernyi, fenyvesekkel, sűrű növényzettel, bokrokkal borított területen pusztít a Tróodosz-hegység lábánál. Vasárnap délelőtt már halálos áldozatokról is érkeztek hírek. Négy embert holtan találtak Odou falu közelében. Egyiptomi munkások voltak.

Cipruson egy hete kánikula van, a 40 fokot is elérte a forróság. A ciprusi hatóságok az Európai Unióhoz és Izraelhez fordultak segítségért szombaton. A tűz most Limassol és Larnaca városoktól északra tombol, a tűzoltók azért küzdenek, hogy megakadályozzák a továbbterjedését a hegyes vidéken át a Machairas erdő felé.

ANDREA ANASTASIOU/via REUTERS
ANDREA ANASTASIOU/via REUTERS

Az ország elnöke, Nikosz Anasztasziadisz szerint „nagyon nehéz” nap volt a szombat Ciprus számára, és az az elsődleges, hogy emberéletet ne követeljen a tűz. Megköszönte az eddig kapott segítséget. Görögország, Izrael és Olaszország tűzoltásra is alkalmas repülőgépeket küldött. A szigeten állomásozó brit katonák is részt vesznek a katasztrófa-elhárításban.

Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa közölte, hogy mozgósítják a légi tűzoltó kapacitásokat, és az EU Kopernikusz műholdját arra használják, hogy kövesse a tüzet és felmérje a pusztítással érintett területeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!