Adócsalás és hamisítás miatt emeltek vádat Trump ingatlanvállalatával szemben

2021. július 2. – 07:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i ügyészség csütörtökön vádat emelt adócsalás és üzleti feljegyzések meghamisítása miatt a Trump Organization ingatlanvállalattal, illetve annak pénzügyi vezetőjével szemben, írja az MTI.

Allen Weisselberget bilincsben szállították a bíróságra, ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. A vádirat egyik pontja szerint az üzletember például 15 éven át nem fizetett semmit 1,76 millió dolláros jövedelme után. Weisselberg Donald Trump régi üzlettársa, aki Trump elnöksége idején segített vezetni ingatlanbirodalmát.

Allen Weisselberg a bíróságon – Fotó: Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Allen Weisselberg a bíróságon – Fotó: Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Trump Organization azzal érvel a vádakkal szemben, hogy ez az eljárás „nem igazságszolgáltatás, hanem politika”. Trump visszautasította, hogy szabálytalanságot követett volna el. A volt elnök ügyvédje, Ronald Fischetti közölte, hogy a vállalat átvilágítása még nem zárult le.

Korábban már zajlott eljárás Trump ellen a kampánypénzek feltételezett törvénytelen felhasználásának ügyében. Az ügy háttere az, hogy Stormy Daniels pornószínésznő azt állította, évekkel korábban viszonya volt Trumppal, és a 2016-os elnökválasztási kampány idején Trump személyes ügyvédje, Michael Cohen pénzt adott neki, hogy ne teregesse ki a részleteket a bulvársajtónak. Cohen, akit egyébként három év börtönbüntetésre ítéltek adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért, 2018-ban elismerte a pénz átutalását. A feltételezések szerint a hallgatási pénzt az elnökválasztási kampányra rendelkezésre álló összegből finanszírozták, megsértve ezzel a kampányfinanszírozási törvényt – ezért indult ekkor a vizsgálat, amit azóta megszüntettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!