Elfogták a szélsőjobboldali Arany Hajnal szökésben lévő vezetőjét

2021. július 2. – 05:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogták az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt egyik szökésben lévő vezetőjét, Hrisztosz Pappaszt egy athéni lakásban tartóztatta le csütörtök este a görög rendőrség, írja az MTI. Pappasz 2020 ősze óta volt szökésben.

Az athéni bíróság tavaly októberben, egy több mint öt évig húzódó tárgyalássorozatot követően minősítette bűnszövetkezetnek a pártot, és hosszú börtönbüntetést szabott ki annak teljes vezetőségére, köztük Pappaszra. A bíróság több ügyet is tárgyalt: Pavlosz Füsszasz baloldali görög rapper meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszövetkezetként való működés vádját.

Az ügynek 68 vádlottja volt, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz, az Arany Hajnal vezetője, a párt 17 képviselője és több rendőrtiszt. Mihaloliákosz 13 éves börtönbüntetést kapott, a párt egyik támogatóját pedig életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották Pavlosz Füsszasz baloldali görög rapper 2013-ban történt meggyilkolása miatt. A párt vezetői a per során tagadták az ellenük felhozott vádakat, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.

A radikális szélsőjobboldali pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és a idegengyűlölő szólamainak köszönhette.

Eszméit a bevándorlókat, a szexuális kisebbségek tagjait és baloldali aktivistákat megfélemlítő emberein keresztül terjesztette. A párt és az utcai bűnbandák kapcsolatára Fiszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg, halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és világszerte. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!