Meghalt Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere

2021. június 30. – 21:42

frissítve

Meghalt Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere
Donald Rumsfeld sajtótájékoztatót tart 2001. október 8-án, miután az Egyesült Államok légi erői elkezdték bombázni Afganisztánt – Fotó: Luke Frazza / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

88 éves korában meghalt Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere, aki Gerald Ford és George W. Bush elnöksége alatt is vezette az amerikai védelmi tárcát.

Rumsfeld, ahogyan arról a New York Times nekrológja ír, a 70-es években még Amerika hidegháborús stratégiáit tervezte, majd később, a terrorizmus új világában az afganisztáni és az iraki háborúkat is irányította. A 88 éves korában, az új-mexikói Taos-i otthonában meghalt védelmi miniszter 1975 és 1977 között Gerald Ford kabinetjében szolgált, mint minden idők legfiatalabb amerikai védelmi minisztere – majd évtizedekkel később, 2001 és 2006 között George W. Bush kormányában, már a valaha volt legidősebb védelmi vezetőként.

A lap szerint Rumsfeld igazi harcos volt, akiről úgy tűnt, élvezi a konfliktusokat – legyen szó a kormánytagok közötti rivalizálásokról, a Kongresszusban vívott vitákról, vagy éppen a hadsereg ortodoxiáinak leküzdéséről.

Második ciklusában, a kétezres években sokan a legerősebb védelmi miniszterként tekintettek rá a vietnámi háborút vezető Robert S. McNamara óta.

Akárcsak elődje, úgy Rumsfeld is egy olyan költséges és megosztó háborút vívott távol Amerikától, amibe végül politikailag belebukott, és ami évekkel hivatali ideje után sem ért véget. Azonban míg McNamara képes volt elismerni azokat a hibákat, amelyeket elkövetett a vietnámi háború során, Rumsfeld még a Pentagonban tartott 2006-os búcsúbeszédében is arra figyelmeztetett, hogy szörnyű hiba lenne kilépni Irakból:

„Ha az ellenségeink azt a következtetést vonják le, hogy az Egyesült Államoknak nincs elég akarata vagy elszántsága ahhoz, hogy teljesítse az áldozatos és türelmet igénylő küldetéseit, az legalább olyan veszélyes, mint a hagyományos katonai erő egyensúlytalansága.

Lehet, hogy egyesek számára megnyugtató lehet, ha azt fontolgatják, hogy méltóságteljesen ki lehet lépni a harcok gyötrelmeiből, sőt, a csúfságaiból. De az ellenség másképp gondolkodik.”

Öt évvel később, 2011-es memoárjában, az „Ismert és Ismeretlen”-ben továbbra is azt hirdette, hogy teljesen helyénvaló volt háborút hirdetni Irakban és Afganisztánban: „A régió megszabadítása Szaddám [Huszein] brutális rezsimjétől egy stabilabb és biztonságosabb világot teremtett.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!