Donald Trump a képviselőház és Amerika visszaszerzésére készül

2021. június 27. – 08:04

frissítve

Donald Trump a képviselőház és Amerika visszaszerzésére készül
Fotó: Stephen Zenner / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Biden-kormány bevándorlási politikáját bírálta Donald Trump volt amerikai elnök szombaton az Ohio állambeli Wellingtonban, ahol az első nagygyűlését tartotta azóta, hogy elvesztette a választást és el kellett hagynia a Fehér Házat. Egyúttal arra szólította fel támogatóit, hogy segítsenek a republikánusoknak visszaszerezni a kongresszusi többséget – írja az MTI-

A volt elnök annak a halálos áldozatokat is követelő támadásnak az árnyékában adta át hivatalát, amit a Capitolium épülete ellen hajtottak végre hívei, közvetlen azután, hogy egy washingtoni nagygyűlésen sokadszor is elmondta, hogy szerinte csalás miatt vesztette el a választásokat. Túlélte az emiatt ellene kezdeményezett második impeachment eljárást és megőrizte jelentős befolyását a republikánus pártban, nem utolsósorban azzal, hogy nyitva hagyta azt a kérdést, hogy 2024-ben indul-e újra az elnöki posztért.

Szombaton az őt ünneplő több ezer híve előtt elismételte régóta hangoztatott sérelmeinek egy részét, miközben bírálta az amerikai választási rendszert, de mindenekelőtt az Egyesült Államok déli határain át bejutó illegális bevándorlók számának növekedését hangsúlyozta.

„Vissza fogjuk venni a képviselőházat, a szenátust és Amerikát is, és mindezt hamarosan” – mondta.

A 2022-es félidős amerikai választások tétje a törvényhozás két házában meglévő demokrata többség megőrzése vagy elvesztése lesz, és a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a republikánusoknak esélyük van mandátumokat szerezni ebben a versenyben. Bár Trump mondott már beszédeket pártjának eseményein, amióta választási vereséget szenvedett demokrata riválisával, Joe Bidennel szemben, az általa a 2020-ban elhódított déli államban tartott mostani esemény azt jelzi, hogy visszatérhet azokhoz az hangzatos nagygyűlésekhez, amelyek mindig is kulcsfontosságúak voltak szavazói bázisának fenntartásában. Ohiói szereplése egyben azoknak a nyilvános eseményeknek a kezdetét is jelenti, amiken odavághat azoknak a tavaly megválasztott republikánusoknak, akik nézetei szerint szembefordultak vele.

Szombaton például volt fehér házi tanácsadója, Max Miller mellett kampányolt, aki Anthony Gonzalez képviselői helyét próbálja megszerezni. Gonzalez egyike a képviselőház azon tíz republikánus tagjának, akik megszavazták Trump alkotmányos felelősségre vonását a január 6-i, Capitolium elleni támadásra való felbujtás gyanúja miatt. Támogatásáról biztosította Lisa Murkowski szenátor kihívóját is, Murkowski ugyanis az egyetlen 2022-es újrainduló azon hét republikánus szenátor közül, akik a januári impeachment-eljárás során megszavazták, hogy emeljenek vádat ellene.

Trump szerdán az amerikai-mexikói határon tesz látogatást Greg Abbott texasi kormányzó kíséretében, majd a floridai Sarasotában tart újabb nagygyűlést július 3-án. Támogatói pedig reményüket fejezték ki, hogy Trumpnak ezekkel az eseményekkel sikerül felsorakoztatnia a pártot az őt követő kongresszusi jelöltek mögött.

A szombati eseményen Trump folytatta harcát más vezető republikánus törvényhozókkal szemben is. Ismét kirohanást intézett volt alelnöke, Mike Pence ellen, aki beállítása szerint megakadályozhatta volna, hogy a kongresszus január 6-án jóváhagyja Biden választási győzelmét, valamint a szenátus republikánus kisebbségét vezető Mitch McConnell ellen, amiért Trumpot „gyakorlatilag és erkölcsileg felelősnek” nevezte az aznap történt erőszakos cselekményekért.

A volt elnök ismét elmondta, hogy szerinte választási csalással vették el a győzelmet a republikánus szavazóktól. A republikánus szavazók 53 százaléka jelenleg is úgy tartja, hogy a 2020-as választásokon valójában Trump győzött, és a teljes amerikai közvélemény negyede is egyetért azzal, hogy Trump győzött – állapította meg a Reuters/Ipsos közvélemény-kutató felmérése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől