Kitervelt brit provokáció volt az oroszok szerint a fekete-tengeri incidens

2021. június 24. – 15:25

frissítve

Kitervelt brit provokáció volt az oroszok szerint a fekete-tengeri incidens
A HMS Defender brit romboló érkezik meg az odesszai kikötőbe 2021. június 18-án – Fotó: Sergey Smolentsev / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz járőrhajó szerdán figyelmeztető lövést adott le a brit HMS Defender rombolóval szemben a Fekete-tengeren, egy orosz gép pedig bombákat dobott le az útjába. A brit védelmi minisztérium azonban később tagadta, hogy figyelmeztető lövések történtek volna a romboló közelében, szerintük az oroszok tüzérségi gyakorlatról tájékoztatták őket előzetesen. Az orosz fél viszont csütörtökön közölte, hogy nemcsak valóban megtörtént az incidens, de álláspontjuk szerint a britek tudatos, előre kitervelt provokációjáról van szó – írja az MTI.

Ellentétes narratívák

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a brit hadihajó 3 kilométerre behatolt az orosz felségvizekre a Fekete-tenger északnyugati részén, a Fiolent-fok közelében. A közlésük szerint a hajót figyelmeztették, hogy fegyvereket is használni fognak, ha tovább halad, amire nem érkezett reakció, majd a figyelmeztető lövések után a romboló irányt váltott.

A britek ehhez képest azt közölték, hogy sem figyelmeztető lövések, sem bombák nem voltak, valójában egy orosz tüzérségi gyakorlat zajlott, amelyről az oroszok őket is előre értesítették. A Defender egyébként is ukrán vizeken hajózott – tették hozzá. A BBC egyik tudósítója azonban éppen a brit hadihajó fedélzetén van. Az ő beszámolója szerint volt, hogy húsz orosz gép repült el felettük, és az orosz parti őrség megpróbálta irányváltoztatásra bírni a rombolót de az tovább haladt az eredeti útvonalán. A tudósító azt is hallotta, hogy ellenséges figyelmeztetések érkeztek a rádión. Valóban hallottak lövéseket is, de ezek szerinte távolabb történtek.

Tudatos provokációnak tartják

„Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt” – mondta minderről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov szerint Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender akcióját. Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben „meglehetősen keményen” fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

„Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek, semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja”

– mondta.

Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy „bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is”, ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca csütörtökre bekérette Deborah Bronnert brit nagykövetet, akit „kemény demarsban” fog részesíteni.

Peszkov ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a hasonló „provokációk” nem válnak rendszeressé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!