Moszkva szerint figyelmeztető lövéseket adtak le egy brit romboló felé, a britek ezt tagadják, csak lőgyakorlatról tudtak

2021. június 23. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz járőrhajó figyelmeztető lövést adott le a brit HMS Defender rombolóval szemben a Fekete-tengeren, egy orosz gép pedig bombákat dobott le az útjába, írta a Guardian az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó Interfaxra hivatkozva. A brit védelmi minisztérium azonban később tagadta, hogy figyelmeztető lövések történtek volna a romboló közelében, szerintük az oroszok tüzérségi gyakorlatról tájékoztatták őket előzetesen.

Az HMS Defender egy török kikötőben 2021. június 9-én – Fotó: Mehmet Kara / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Az HMS Defender egy török kikötőben 2021. június 9-én – Fotó: Mehmet Kara / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a brit hadihajó 3 km-re behatolt az orosz felségvizekre a Fekete-tenger északnyugati részén. A közlésük szerint a hajót figyelmeztették, hogy fegyvereket is használni fognak, ha tovább halad, de a minisztérium szerint nem reagált, majd a figyelmeztető lövések után irányt váltott. Az oroszok állítása szerint behívatták Moszkvában a brit nagykövetség védelmi attaséját, majd a nagykövetet is.

„Nem adtak le figyelmeztető lövéseket az HMS Defender felé, és azt az állítást sem ismerjük el, hogy bombákat dobtak volna le az útjába” – idézi a brit védelmi minisztérium reakcióját a BBC. A romboló szerintük egyébként is ukrán vizeken hajózott. A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok tüzérségi gyakorlatot végeztek a Fekete-tengernél, erről értesítették őket előzetesen.

A BBC egyik tudósítója azonban éppen a brit hadihajó fedélzetén van. Az ő beszámolója szerint volt, hogy

húsz orosz gép repült el felettük, és az orosz parti őrség megpróbálta irányváltoztatásra bírni a rombolót,

de az továbbhaladt az eredeti útvonalán. A tudósító azt is hallotta, hogy ellenséges figyelmeztetések érkeztek a rádión. Valóban hallottak lövéseket is, de ezek szerinte távolabb voltak.

Az eset az orosz tájékoztatás szerint a Fiolent-fok közelében történt, ami az Oroszország által 2014-ben annektált Krímnél található, és amit a Nyugat továbbra is ukrán területnek tart.

Oroszország agresszív és provokatív politikája a Fekete- és az Azovi-tengeren, a Krím félsziget megszállása és militarizálása állandó veszélyt jelent Ukrajnára és szövetségeseire, jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az eset után a Twitteren. A jövő héten kezdődik a „Sea Breeze-2021” elnevezésű ukrán-amerikai hadgyakorlat a Fekete-tengeren, amelyen idén rekordszámú, 32 ország vesz részt mintegy ötezer katonával, 32 hadihajóval és 40 repülőgéppel, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!