Az etióp hadsereg lebombázott egy piacot, a támadásban legalább 60-an meghaltak

2021. június 24. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az etióp légierő lebombázott egy tigréi piacot, legalább 60-an meghaltak és 40-en megsebesültek – írja a BBC. Szemtanúk szerint a légierő Togogát támadta, ami 15 kilométerre van Mekelétől, a régió fővárosától.

Az etióp hadsereg először tagadta, hogy lebombáztak volna egy piacot.

A tigréi erők az elmúlt hónapokban elvileg több sikeres akciót is végrehajtottak, de az etióp kormány ezt tagadja. Az ENSZ felszólította Etiópiát, hogy indítsanak vizsgálatot a légitámadás ügyében.

Egy mekelei kórházban több tucat sérültet ápolnak, köztük egy kétéves gyereket. Több orvos is azt mondta, hogy etióp katonák nem engedték oda őket a támadás helyszínéhez.

Az áldozatok rokonai a mekelei kórház előtt várják a híreket – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Az áldozatok rokonai a mekelei kórház előtt várják a híreket – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Az AFP értesülései alapján a Barron's azt írja, hogy a hadsereg végül felvállalta a támadást. Getnet Adane ezredes azt mondta, hogy nem fogadja el a vádat, miszerint civileket céloztak. Állítása szerint civil ruhás lázadókra vadásztak, akik elvileg egy ünnepség miatt gyűltek össze Togogában.

„Egyértelmű tény, hogy TPLF (Tigréi Népi Felszabadítási Front) maradék katonái és milíciái civil ruhákban járnak”

– mondta az ezredes.

Azt is tagadta, hogy direkt egy civilekkel teli piacot céloztak volna meg. Bár elismerte, hogy kedden pont vásárnap volt a piacon, de szerinte Etiópiában a piacra reggel mennek az emberek, délutánra állítása szerint kiürülnek ezek a közösségi terek. A túlélők szerint délután egy óra körül csapódtak be a bombák.

Etiópiában hétfőn választásokat tartottak, kedden kezdték el átszámolni a szavazatokat. Tigrében a hónapok óta tartó konfliktus miatt helyiek nem szavazhattak. Abij Ahmed Ali miniszterelnök novemberben azt ígérte, hogy gyorsan leszámolnak a tigréi disszidensekkel, de a harcok azóta is zajlanak. Az ENSZ szerint 350 ezer ember került az éhezés peremére.

A konfliktus kezdetéről és a polgárháborús helyzet kialakulásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!