Kegyelmet kapott kilenc katalán vezető, akik 2017-ben kikiáltották Katalónia függetlenségét

2021. június 22. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol kormány kegyelmet adott kilenc katalán szeparatista politikusnak, akiket a 2017-es sikertelen függetlenedési kísérlet miatt ítéltek el – írja a BBC.

A szeparatista vezetőket 2019-ben bűnösnek ítélték lázadás kirobbantassanak vádjában, ezért bebörtönözték őket. A Barcelonában zajló események után három másik személyt polgári engedetlenség miatt ítéltek el, őket azonban nem börtönözték be.

Katalónia négy évvel ezelőtti függetlenségi törekvése az elmúlt 40 év legnagyobb politikai válságát okozta Spanyolországban.

A kegyelmek vitát váltottak ki Spanyolországban, júniusban Madridban tízezrek tüntettek a döntés ellen. Egy spanyol újság felmérése szerint az emberek több mint 60 százaléka ellenzi a kegyelmek adását. Sokak szerint a döntés Spanyolország nemzeti egységét veszélyezteti.

A spanyol kormány azzal érvel, hogy ez a lépés segít lecsillapítani a Katalóniával kapcsolatos feszültségeket. „Ezzel a lépéssel a párbeszéd és a megbékélés új korszakát akarjuk megnyitni, és egyszer s mindenkorra véget akarunk vetni a megosztottságnak és a konfrontációnak” – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök a keddi televíziós beszédében.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök 2021. június 21-én, Madridban – Fotó: LLUIS GENE / AFP
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök 2021. június 21-én, Madridban – Fotó: LLUIS GENE / AFP

A miniszterelnök kifejtette, hogy a döntés nem helyezi hatályon kívül a szeparatisták hivatalviselési tilalmát. Azt is hozzátette, a kormány nem követeli meg a kegyelmet kapott személyektől, hogy feladják a politikai nézeteiket, és hangsúlyozta, hogy tetteikért, nem pedig meggyőződésükért ítélték el őket.

A kilenc bebörtönzött egyike, Raül Romeva volt katalán külügyminiszter nem igazán örült a kegyelemnek. „Azzal, hogy kegyelmet adnak kilenc embernek, nem fogják elrejteni az elnyomást, amelyet továbbra is folytatnak több száz szeparatistával szemben. Nem adjuk fel a harcot: amnesztiát és önrendelkezést!” – írta egy Twitter-bejegyzésben.

Több ellenzéki párt közölte, hogy fellebbezni kíván a kegyelmek ellen. Isabel Díaz Ayuso, a jobbközép Néppárt képviselője, Madrid tartomány vezetője azt mondta, hogy a kormány döntése megaláztatás Spanyolország számára. „Messze nem harmóniát hoz, hanem a szeparatizmust és a társadalmi megosztottságot erősíti” – mondta.

Mi történt 2017-ben?

A katalán parlamentben kormányzó szeparatista politikusok 2017 októberében kikiáltották a függetlenséget, egy olyan népszavazás után, amelyet a spanyol alkotmánybíróság törvénytelennek nyilvánított.

A spanyol kormány fenntartja, hogy Katalóniának nem volt alkotmányos joga az elszakadáshoz, és a barcelonai kormány felfüggesztése után ideiglenesen közvetlen kormányzást vezetett be a régióban.

Függetlenségi tüntetés Barcelonában 2021. június 21-én – Fotó: Joan Valls / Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Függetlenségi tüntetés Barcelonában 2021. június 21-én – Fotó: Joan Valls / Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Számos katalán politikus, köztük a régió volt vezetője, Carles Puigdemont külföldre menekült. Másokat azonban, akik Spanyolországban maradtak, bíróság elé állítottak, és kilenc szeparatistát börtönbüntetésre ítéltek a függetlenedési kísérletben játszott szerepük miatt.

A kilenc szeparatista politikus

Miután Puigdemnot elmenekült az országból, Oriol Junqueras, Katalónia korábbi alelnöke volt a legmagasabb rangú függetlenségpárti vezető. A népszavazás miatt őt 13 év börtönbüntetésre ítélték felbujtásért és közpénzekkel való visszaélésért. Három korábbi katalán kormánytisztviselő: Dolors Bassa munkaügyi miniszter, Jordi Turull szóvivő és Raül Romeva külügyminiszter egyaránt 12 év börtönbüntetést kapott.

Carme Forcadell volt katalán parlamenti elnök 11,5 év, Joaquim Forn és Josep Rull volt katalán miniszterek pedig 10,5 év börtönbüntetést kaptak. Jordi Sànchez és Jordi Cuixart katalán aktivistákat kilenc évre ítélték. Három másik személyt polgári engedetlenségben találtak bűnösnek, őket pénzbírságra ítélték.

Felső sor: Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull Alsó sor: Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa and Jordi Sanchez – Fotó: GABRIEL BOUYS, LLUIS GENE, PAU BARRENA / AFP
Felső sor: Raul Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Josep Rull Alsó sor: Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa and Jordi Sanchez – Fotó: GABRIEL BOUYS, LLUIS GENE, PAU BARRENA / AFP

Barcelonában sem fogadták kitörő örömmel a kegyelmek hírét. Amikor Sánchez miniszterelnök hétfőn bejelentette a spanyol kormány döntését, Barcelonában több száz tüntető követelte ismét a Spanyolországtól való függetlenséget. Szerintük a volt katalán vezetőket eleve nem lett volna szabad elítélni.

Puigdemont vasárnap azt mondta, hogy a kegyelmek nem oldják meg a politikai problémát Spanyolország és a régió között. „A spanyol állam szabadon enged néhány politikai foglyot – akiknek egy napot sem kellett volna börtönben tölteniük” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!