Megtalálták az erdőben az egy hónapja üldözött belga szélsőjobbos katona holttestét

Legfontosabb

2021. június 20. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap egy holttestre bukkant a belga-holland határ közelében egy vadász. A belga ügyészség megállapította, hogy a 46 éves Jürgen Conings földi maradványait találták meg – írja a BBC. A veszélyesnek nyilvánított, szélsőjobboldali nézeteket valló belga katona után egy hónapja folytattak hajtóvadászatot.

Jürgen Conings – Fotó: Belga rendőrség / AFP

Ahogy arról beszámoltunk: május közepén a belga hatóságok óriási erőket megmozgatva kezdték el keresni a hadsereg egyik szélsőséges nézeteket hirdető tizedesét, miután a 46 éves Jürgen Connings halálosan megfenyegette Marc Van Ranstot, Belgium vezető virológusát, majd állig felfegyverkezve meglépett az érte érkező kommandósok elől. Conings bevette magát az erdőbe. Az egy hónapig tartó üldözés során több száz rendőr és katona próbált a nyomára bukkanni.

Van Ranstot és családját ismeretlen helyre költöztették. A belga hatóságok szerint férfinak a virológus mellett tucatnyi más célpontja is volt, jogászok és ügyvédek ellen is támadásra készült.

A holttestet Dilsen-Stokkem település közelében, a Hoge Kempen Nemzeti Parkban találta meg vasárnap reggel egy vadász egy erdős területen. A halott mellett lőfegyvert, baltát, zsebkést és lőszert talált. A belga hatóságok megerősítették a halott személyazonosságát. A férfi halálát a fejet ért lőtt seb okozta. Az öngyilkosság elkövetését további vizsgálatoknak kell igazolniuk.

Az Irakot és Afganisztánt is megjárt, Belgiumban lövészoktatóként szolgáló Conings szerepelt a „potenciálisan veszélyes szélsőjobboldaliak” névsorában, az úgynevezett OCAD-listán. A Facebook-profilján náci szimbólumokat találtak, köztük az SS jelvényét, és korábban ismert volt migrációellenes nézeteiről is. A férfi május 17-én tűnt el. Egy levélben azt írta: már nem élhet olyan társadalomban, „ahol politikusok és virológusok mindent elvettek tőlünk”.

Coningsnak a régió két katonai támaszpontjának fegyverraktárához is volt hozzáférési jogosultsága, azonban ezek az év elején lejártak. Korábbi sajtóértesülések szerint a férfi lőgyakorlat szervezésére hivatkozva kért ki a fegyvereket a leopoldsburgi laktanyából. Autójában négy páncéltörő rakétavetőt és az azokhoz tartozó lőszereket találtak.

Belgiumban szélsőségesek Facebook-csoportot hoztak létre, és több alkalommal rokonszenvtüntetést szerveztek a gyakran Robin Hoodnak nevezett, az „árulók és zsarnokok meggyilkolását” ígérő szökött katona támogatására. A belga sajtó vasárnapi beszámolója szerint Conings rokonai lehetetlennek nevezték, hogy a katona öngyilkos lett volna, és további vizsgálatot követeltek. Marc van Ranst részvétét fejezte ki a katona családjának, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!