Egyéves és Guinness-rekorder lett a legkorábban született koraszülött

2021. június 20. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor Richard Scott William Hutchinson négy hónapra született meg, semmi esélyt nem láttak arra az orvosok, hogy életben marad. A fiú viszont minderre rácáfolt, és most egyéves születésnapját ünnepelt. Ezzel a legkorábban született koraszülött lett a Guinness-rekordok Könyve szerint, aki életben maradt.

A fiút édesanyja egészségügyi problémái miatt kellett a világra segíteni egy minnesotai kórházban. Az előrejelzett dátumnál így 131 nappal korábban született meg. A normál terhességi idő átlagosan 40 hét, Richard 21 hét 2 napra született meg. Az újszülött olyan apró volt, hogy elfért volna szülei tenyerében, mindössze 34 dekát nyomott.

A minnesotai kórház újszülött-gyógyásza, Stacy Kern azt mondta, orvosi csapatuk előzetesen 0 százalék esélyt adott Richard túlélési esélyére, ezzel együtt azért reménykedtek, hogy ha a fiú túl lesz az első néhány hét nehézségén, akkor életben maradhat.

A járványügyi korlátozások miatt a szülök nem maradhattak folyamatosan fiuk mellett, naponta ingáztak Wisconsin államból Minneapolisba. Apja, Rick azt mondta, szerinte az újszülött érezte, hogy ott vannak mellette, és ez is segített neki.

Az egyéves Richard, aki négy hónapra született megFotó. guinnessworldrecord.com
Az egyéves Richard, aki négy hónapra született megFotó. guinnessworldrecord.com

Richard hat hónapot töltött kórházban, szülei csak ezután vihették haza.

„Az a nap, amikor Richardot kiengedték az újszülött intenzív osztályról, olyan különleges nap volt. Emlékszem, hogy felvettem őt a kiságyából, és könnyes szemmel tartottam a karomban” – mondta Kern.

„Nem tudtam elhinni, hogy ez ugyanaz a kisfiú, aki olyan beteg volt, hogy attól tartottam, talán nem éli túl. Ugyanaz a kisfiú, aki egyszer elfért a tenyeremben, és akinek a bőre olyan áttetsző volt, hogy minden bordát és eret látni lehetett az apró testében. Nem tudtam megállni, hogy ne öleljem meg, és ne mondjam el neki, milyen büszke vagyok rá” – mondta az újszülött-orvos.

Richard június 5-én töltötte be az egy évet, és családja otthon ünnepelte meg az évfordulót.

„Még nem érzem valóságnak. Még mindig meglepődünk rajta, de boldogok vagyunk. Így megoszthatjuk a történetét, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülöttekre” – mondta édesanyja, Beth.

Az egyéves születésnappal, Richard Guinness-rekorder is lett, ő a leghamarabb megszületett baba, aki életben maradt. A korábbi rekorder a kanadai James Elgin Gill volt, aki 21 hét és 5 napos terhesség után született meg 1987-ben, majd 2010-ben Frieda Mangold is ugyanennyi idő után született meg.

(via Guinness World Records)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!