A jobboldal áll az élen a francia regionális választásokon

2021. június 20. – 22:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az exit poll eredmények szerint a jobbközép Köztársaságiak (LR) végeztek az élen, nagyjából 29 százalékos támogatottsággal a vasárnapi francia regionális választások első fordulójában – írta meg a Le Monde és az MTI.

Míg a Köztársaságiak jól szerepeltek, addig a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) a vártnál rosszabbul teljesített, és a szavazatok 18,5 százalékát szerezte meg. A korábbi közvéleménykutatások szerint a szélsőjobbos párt négy régióban is nyerő pozícióban volt, végül csak a Provence-Alpes-Côte d'Azur területén tudott nyerni, és még itt is csak szűken.

A baloldali pártok együttesen hasonló eredményt értek el, azon belül a szocialisták 17 százalékot kaptak. A zöld pártoknak és szövetségeseiknek eredményét a Le Parisien kb. 12 százalékra tette.

Emmanuel Macron államfő pártja, az En Marche (LRM, amelynek eddig nem voltak képviselői a regionális tanácsokban, s nem is indított minden régióban jelöltet, 11 százalékot ért el.

A választás részvétele rekordalacsony volt: 47,7 millió szavazónak csupán a 31 százaléka élt a jogával. Míg 2010-ben 53,7 százalék, 2015-ben pedig 50,3 százalék maradt otthon, addig idén a szavazókorú lakosság 66 százaléka nem vett részt a választásokon. A tartózkodási arány ugyanakkor régióról régióra változik, a legkevesebben Korzikán mentek el szavazni.

Az elnökválasztás főpróbájaként emlegetett regionális választások hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!