Tagadta a népirtást, elzavarták a montenegrói minisztert

2021. június 18. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vladimir Leposavić montenegrói igazságügyi miniszter notóriusan kitartott amellett, hogy Srebrenicában nem történt mészárlás.

Pedig tényleg megkérték, hogy hagyja már ezt abba. Zdravko Krivokapić miniszterelnök felszólította Vladimir Leposavićot, vonja vissza Srebrenicáról szóló kijelentéseit, mert az ellentétes a kormány politikájával, vagy mondjon le, de erre nem volt hajlandó.

Erre a kormányfő áprilisban valóban kezdeményezte a szerbbarát, ám párton kívüli Vladimir Leposavić menesztését, aki azt is kifejtette, hogy szerinte nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.

A 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtök este 43-an támogatták Vladimir Leposavić menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.

Vladimir Leposavić – Fotó: Filip Filipovic/Getty Images
Vladimir Leposavić – Fotó: Filip Filipovic/Getty Images

A kelet-boszniai Srebrenica a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlás helyszíne volt, a hágai Nemzetközi Törvényszék több, háborús bűnösök ellen folytatott perben népirtásnak minősítette. A boszniai szerbek a holland ENSZ-katonák tétlensége mellett 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak.

Ezt tagadni a Balkánon a „holokamuzáshoz” hasonló megítélést, vagyis a teljes vállalhatatlanságot vonja maga után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!