Nem perelhetők az afrikai rabszolgákkal termesztett kakaó miatt az amerikai felvásárló cégek

2021. június 18. – 07:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az amerikai legfelsőbb bíróság annak a hat afrikai férfinak a keresetét, akik azt akarták elérni, hogy ismerjék el a nagy nyugati élelmiszercégek felelősségét is abban, hogy az általuk felvásárolt alapanyagokat a termelők rabszolgamunka bevonásával állítják elő – írta a BBC.

A döntés alapján nem lesz perelhető a Cargill és a Nestlé USA sem. A keresetet benyújtók állításuk szerint maguk is rabszolgamunkát végeztek, Maliből szállították őket Elefántcsontpartra a kakaóföldekre. Szerintük a nagy cégek tudtával zajlik a gyakorlat, annak érdekében, hogy az alapanyagok árát alacsonyan tartsák. A kakaó 70 százalékát Nyugat-Afrikában termelik, ennek javát az Egyesült Államokba exportálják.

A rabszolgamunkát végzők keresetét 8-1 arányban utasította el az amerikai legfelsőbb bíróság, arra hivatkozva, hogy bár a cégektől jutott pénz a farmokra, és technológiát is biztosított, nem igazolható, hogy mindez hozzájárult a rabszolgamunka gyakorlatához. A cégek szerint ezekért az emberkereskedőket terheli a felelősség és azokat, akik farmon a dolgozókat őrizték.

A Nestlé és a Cargill is visszautasította, hogy bármikor közük lett volna a gyermek- és rabszolgamunkához.

A keresetet benyújtók szerint 12-24 órát dolgoztak, fegyveres őrizet alatt álltak, hogy ne szökhessenek el, ellátásukra minimális mennyiségű ételt kaptak.

Az Egyesült Államok hatósági jelentése szerint Ghánában és Elefántcsontparton 1,56 millióra becsülhető a kakaófarmokon dolgozó gyerekek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!